Zakázané ovocie je príťažlivejšie? Podľa štúdie sú muži príťažlivejší, keď po nich túžia aj iné ženy mimo vzťahu

NETKY.SK • 10 Január 2024, 14:00 • 2 min
Zakázané ovocie je príťažlivejšie? Podľa štúdie sú muži príťažlivejší, keď po nich túžia aj iné ženy mimo vzťahu

Zadaní muži sú pre niektoré ženy lákaví z rôznych dôvodov. Nie je to len otázka morálky alebo sebaúcty, ale aj psychológie, biológie a sociálnej dynamiky. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z možných vysvetlení, prečo sa niektorým ženám páčia zadaní muži.

slovakia

left justify in out

 

Zabraní no príťažliví

Podľa nedávnej štúdie uverejnenej v časopise Scientific Reports muži, ktorí majú priateľky, dostávajú niečo, čo sa nazýva „posilnenie príťažlivosti“, a zrazu sú vnímaní ako atraktívnejší, než by normálne boli, čo uznávajú a oceňujú aj iné ženy, ktoré sú náhodou v blízkosti.

Štátna univerzita v Oklahome predtým zverejnila výskumnú prácu, v ktorej sa zistilo, že 90 percent slobodných žien malo záujem o muža, o ktorom si mysleli, že je už zabratý – v porovnaní s iba 59 percentami tých, ktoré ho chceli, keď im povedali, že je slobodný.

 

Často z toho vyrastú

Podľa aspoň jednej štúdie sú mladšie a pravdepodobne menej skúsené ženy s väčšou pravdepodobnosťou priťahované ženatými mužmi . Výskum publikovaný v časopise Human Nature podporuje prevládajúcu teóriu medzi evolučnými biológmi, že kopírovanie výberu partnera má niečo spoločné s tým, že iná žena označuje muža za „bezpečného“. 

Naopak, zrelé a skúsené ženy si možno vyvinuli sofistikovanejšie spôsoby hodnotenia potenciálnych partnerov.

Žiadanosť je trendy?

Tento fenomén sa nazýva mate-choice copying (MCC) a znamená, že ženy sa pri voľbe partnera orientujú podľa toho, či je muž žiadaný aj inými ženami. Tým sa zvyšuje jeho hodnota na "trhu lásky" a znižuje sa riziko, že by si vybrali nevhodného jedinca.

Výskumníci z Univerzity v Saint Andrews v Spojenom kráľovstve testovali MCC na 49 ženách vo veku od 21 do 26 rokov. Ženám ukázali fotografie 20 mužov, ktorí mali na sebe bielu košeľu a čierne nohavice. Každý muž bol zobrazený dvakrát: raz s prstenom na ľavej ruke a raz bez neho. Ženy mali ohodnotiť atraktivitu mužov na škále od 1 do 100.

Výsledky ukázali, že ženy považovali mužov s prsteňom za príťažlivejších, než keď boli bez neho. Priemerné skóre pre zadaných mužov bolo 59, a pre slobodných 53. Tento rozdiel bol štatisticky významný a naznačuje, že ženy vnímajú prsteň ako signál, že muž je kvalitným partnerom, ktorý sa dokázal zaviazať k dlhodobému vzťahu.

 

Biologické hodinky?

Zadaní muži tiež ukazujú, že sú schopní komunikovať, spolupracovať a riešiť konflikty so svojimi partnerkami, čo sú dôležité zručnosti pre harmonický vzťah.

Ženy, ktoré sú nespokojné so svojím sexuálnym alebo emocionálnym životom, môžu byť priťahované k zadaným mužom, pretože im ponúkajú možnosť uniknúť nudnej rutine a zažiť niečo nové a vzrušujúce. Ženy, ktoré majú rady riziko a adrenalín, môžu byť priťahované k zadaným mužom, pretože im predstavujú výzvu a súťaž, ktorá im dodáva sebavedomie.

Sebavedomie, zrelosť a stabilita sú ďalším dôvodom, prečo môžu byť zadaní muži atraktívnejší pre ženy. Ďalej takýto muži vyžarujú istotu, pokoj a autoritu, ktoré sú pre nich príťažlivé. Zadaní muži tiež prejavujú zrelosť a stabilitu, ktoré súvisia s ich schopnosťou zaviazať sa k jednej žene a postarať sa o ženu a deti. Ženy môžu hľadať v zadaných mužoch oporu, ochranu a bezpečnosť, ktoré im môžu chýbať vo svojom vlastnom vzťahu.

Ženy môžu byť podvedome ovplyvnené svojím biologickým hodinami, ktoré im hovoria, že zadaní muži sú lepšími kandidátmi na otcovstvo, pretože už preukázali svoju schopnosť reprodukovať sa. Ženy môžu tiež vnímať zadaných mužov ako zdravších, pretože sú vystavení menej sexuálnym chorobám a infekciám, než nezadaní muži.

 

Zdroje:

https://www.maxim.com/maxim-man/men-who-have-girlfriends-are-hotter-2018-1/

https://metro.co.uk/2018/01/31/surprise-surprise-men-attractive-desired-women-7275046/

https://www.fatherly.com/health/science-of-why-women-are-attracted-to-married-men

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: couplescounselingchicago.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies