Francúzsko odhalilo ruských špiónov medzi diplomatmi

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 07:46 • 2 min
Francúzsko odhalilo ruských špiónov medzi diplomatmi

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyhlásilo šesť ruských diplomatov za nežiaduce osoby po tom, ako francúzska tajná služba prišla po vyšetrovaní k záveru, že ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska.

slovakia

left justify in out

„Po ukončení veľmi dlhého vyšetrovania Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) odhalilo v nedeľu 10. apríla tajnú operáciu, ktorú na našom území vykonávali príslušníci ruskej tajnej služby,“ uvádza francúzsky rezort vo vyhlásení. Dodal, že vyhosťuje „šiestich ruských agentov“, ktorí vo Francúzku pôsobili pod diplomatickým krytím, pričom ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska.

 

img

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že Rusko bude na vyhostenie svojich diplomatov z Francúzska reagovať primeraným spôsobomFrancúzsko pritom tento mesiac už vyhostilo 35 Rusov s diplomatickým statusom v rámci koordinovaného kroku viacerých európskych krajín.

 

Prečítajte si tiež: Radikálny krok! V Rusku chcú „zradcom“ odobrať občianstvo

 

Aj napriek kritike sa francúzsky prezident Emmanuel Macron snaží o udržanie dialógu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorému pravidelne telefonuje. Robí tak v rámci snáh o dosiahnutie mieru na Ukrajine a začatie dôveryhodných rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

 

img

 

Napätia medzi Parížom a Moskvou však v ostatných týždňoch podľa Reuters narastá. Francúzsko si totiž v uplynulých niekoľkých týždňoch už trikrát predvolalo ruského veľvyslanca – z toho dvakrát pre príspevky, ktoré na sociálnej sieti Twitter zverejnila ruská ambasáda a ktoré Francúzsko označilo za neakceptovateľné.

 

Možno vás zaujme: Rakúsky kancelár sa stretol s Putinom. Rokovania sú uzavreté

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies