Zákaz predaja potravín na školách nemá jednoznačnú podporu MPRV

NETKY.SK • 13 Október 2014, 11:14 • 2 min
Zákaz predaja potravín na školách nemá jednoznačnú podporu MPRV

BRATISLAVA - Návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR Renáty Zmajkovičovej (Smer–SD), ktorým chce zakázať predaj vybraných potravín v školských bufetoch, nemá jednoznačnú podporu Ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja (MPRV) SR. Tvrdí to Potravinárska komora Slovenska (PKS).

slovakia

left justify in out

Výhrady k zákonu podľa komory už vyjadrili aj niektorí poslanci NR SR zo strany Smer-SD. PKS verí, že aj ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) presvedčia odborné argumenty a pripojí sa k tým, ktorí tento návrh neodporúčajú podporiť.
      

Podľa PKS návrh zákona v predloženej podobe spôsobí množstvo aplikačných problémov. MPRV vydalo k návrhu stanovisko, v ktorom tvrdí, že zákaz predaja potravín podľa Zmajkovičovej návrhu nemusí mať požadovaný efekt.
      

PKS pripomenula, že pred dvoma týždňami požiadala poslancov NR SR, aby nepodporili návrh novely Renáty Zmajkovičovej, ktorým chce obmedziť predaj takmer všetkých potravín v školských bufetoch. Schválenie návrhu novely školského zákona tak, ako je predložený na rokovanie NR SR, spôsobí zákaz predaja aj takých potravín, ktoré v žiadnom prípade nie je možné považovať za nezdravé. Poslanecký návrh sa na jednej strane odvoláva na ochranu zdravia u detí, na strane druhej sa však neopiera o žiadne odborné závery týkajúce sa zdravia a výživových hodnôt potravín. Legislatívno-technické výhrady voči návrhu prezentovali aj niektorí členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR, vrátane poslancov z vládneho Smeru–SD. 
      

PKS zároveň upozornila, že po prijatí obdobnej reštrikcie v Rumunsku a Maďarsku sa nezaznamenal pokles odbytu cukroviniek, predaj sa len presunul na predajné miesta umiestnené v blízkosti škôl. MPRV podobne ako PKS vidí riešenie vo vzdelávaní detí a rodičov. Potravinári pristupujú k deťom zodpovedne. PKS si plne uvedomuje význam vyváženej stravy a zdravého životného štýlu, najmä pokiaľ ide o výživu detí a mládeže, ktorá sa formuje už od útleho veku. To je dôvod, prečo sa PKS angažuje vo vzdelávaní žiakov základných škôl. "Návrh podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej bude v praxi nevykonateľný, sú v ňom nejasné termíny, ktoré spôsobia aplikačné problémy. A zakáže aj potraviny, ktoré celkom určite nie sú nezdravé. Predaj cukroviniek vytlačí na iné miesta. Riešením je jednoznačne vzdelávanie o zdravom životnom štýle," uviedla riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

 

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies