Zajtra štartuje jesenná edícia Bratislavských Jazzových Dní

NETKY.SK • 18 Október 2018, 09:43 • 2 min
Zajtra štartuje jesenná edícia Bratislavských Jazzových Dní

BRATISLAVA - V piatok sa v Inchebe začne 44. ročník Bratislavských Jazzových Dní (BJD).

slovakia

left justify in out

Headlinermi podujatia, ktoré potrvá do 21. októbra, budú známe zoskupenia zo Spojených štátov - Kennedy Administration, Yellowjackets a The Manhattan Transfer.

Okrem Kennedy Administration sa v piatok po slovenskom Carpet Cabinet a francúzskom harmonikárovi a spevákovi Charlesovi Pasim predstaví americký bubeník Jamison Ross. „Ak by som mal povedať svoj tip na Jazzové dni, tak je to práve Jamison Ross. Bubeník, ktorý spieva a je úžasný. Objavil som ho len veľkou náhodou a trvalo nám dosť dlho, kým sa nám ho k nám podarilo dostať,“ povedal hlavný organizátor podujatia Peter Lipa.

Sobotný program odštartuje Radovan Tariška a jeho Radio Band, po ktorom vystúpi Poliak Krzysztof Kobylinsky s kapelou. „Kobylinsky je významný poľský klavirista a otec džezu v Gliniciach a v okolí Katovíc, ktorý má intenzívne styky s džezom, sám robí jeden veľký džezový festival. Prevažne sa prezentuje ako sólista, no ja mám radšej jeho obsadenie s kapelou, kde má izraelskú speváčku. Myslím si, že to je veľmi intenzívna a zaujímavá hudba,“ poznamenal Lipa. Po Kobylinskom bude v programe nasledovať taliansky klavirista Stefano Bollani. „To je zas živý, jednoduchý, príjemný, skoro živelný a veľmi technicky založený muzikant, ktorý reaguje na všetko, čo sa vôkol neho deje,“ ozrejmil organizátor. Kapela Yellowjackets sa na BJD predstaví po 22 rokoch. Tentoraz vystúpia aj so speváčkou Lucianou Souza.

O nedeľný program sa okrem The Manhattan Transfer postará aj izraelské trio Shalosh a sám Peter Lipa, ktorý spolu s kapelou prinesie svoje známe skladby v nových aranžmánoch. „Pre každého z nás, ktorí tu žijeme a ktorí sa tým džezom živíme a robíme to vážne, je sviatkom, keď môže hrať na Jazzových dňoch. Keď sa teda na to pozerám ako muzikant, tak aj ja by som chcel vždy spievať na Jazzových dňoch, no ja mám v sebe aj taký moment, že sa musím trošku brzdiť a prízvukovať si, že toto nie je festival o mne, ale je to festival o hudbe ako takej. Preto tými mojimi vystúpeniami šetrím. Tento rok mám však životné jubileum, tak som si povedal, že možno je čas... Navrhol mi to Pavel Daněk a ja som hneď povedal áno, nenechal som sa prosiť,“ zasmial sa Lipa.

„Povedali sme si, že by to mal byť trošku iný koncert, ako robím zvyčajne, takže rozšírim obsadenie, budem tam mať aj gitaru, ktorú od čias Andreja Šebana v kapele nemám, čo je už 18 rokov. Bude na nej hrať Pavol Bereza. Saxofonisti sa u mňa striedajú, dlhé roky so mnou hral Michal Žáček, v posledných rokoch už hrá dosť stabilne Radovan Tariška, teraz sme ich dali dokopy, budú hrať obaja. Ukazuje sa, že slovenská scéna prináša stále nové tváre a ľudí, ktorí majú mladistvú energiu a sú mnohí aj mladiství aj ľudoví... Povedali sme si teda, že oslovíme na spoluprácu aj Majla Štefánika z Ľudových Mladistiev. Javí sa ako človek, ktorý veľmi intenzívne nad svojou hudbou rozmýšľa a s veľkým nasadením ju komponuje a vysvitlo, že by bol ochotný, tak sme si povedali, že ho prizveme a bude tam s nami aj ako klavirista a aj niečo vyrobí ako aranžér,“ prezradil 75-ročný interpret, podľa ktorého sa pravdepodobne po jeho boku v jednej pesničke objaví aj populárna speváčka Emma Drobná.

Na pódiu mladých talentov sa predstavia piati finalisti súťaže, zoskupenia Mattia Boyzz, Duska, Darkness Positive, Nikola Bankov Band a Tibor Feledi Quintet. Zahrajú na ňom aj Bágyi Balázs New Quartet & Pocsai Kriszta, Vilém Spilka Quartet a Ľubomír Gašpar Cimbal Project.

Na víkend plný hudby napokon nadviaže koncert Američana Johna Scofielda a jeho Comba 66, ktorý sa uskutoční 28. októbra v Ateliéri Babylon. „Festival sme tentoraz zakryli takou veľkou plachtou, takým oblúkom. Začali sme už 8. septembra, keď v Ateliéri Babylon vystúpili 3 Cohens Sextet a skončíme na tom istom mieste 28. októbra samostatným koncertom Scofielda,“ uzavrel Lipa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies