Sound of Freedom – film, ktorý nikto nechcel a teraz láme divácke rekordy

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 09:38 • 2 min
Sound of Freedom – film, ktorý nikto nechcel a teraz láme divácke rekordy

Je to film s jedným z najzaujímavejších osudov za posledné roky. Sound of Freedom režiséra Alejandra Monteverdeho je nezávislým titulom, ktorý nepochádza zo žiadneho tradičného veľkého filmového štúdia, napriek tomu sa hneď po uvedení vyšplhal na najvyššie priečky sledovanosti a ziskov. Znalci filmového priemyslu to považujú doslova za anomáliu.

slovakia

left justify in out

Nezvyčajný film mal premiéru v USA 4. júla a podľa najnovších údajov len za prvé dni zarobil 15 miliónov dolárov, predpokladá sa, že sa číslo šplhá už k dvadsiatke. Úspech je o to zaujímavejší, že hoci veľké a známe distribučné siete nejavili o snímku veľký záujem, napokon sa malej spoločnosti Angel Studios podarilo film dostať k divákom vďaka crowdfundingovej platforme na podporu predaja vstupeniek. Technológia „Pay It Forward“ umožňuje ľuďom kupovať vstupenky pre seba, alebo aj pre iných ľudí ako darček vopred.

 

 

Film o ktorom sa bude určite hovoriť ako o fenoméne je nakrútený podľa skutočných udalostí a odhaľuje temnú stránku obchodovania s deťmi – v súčasnosti údajne „najvýnosnejšieho“ a najrýchlejšie s rozvíjajúceho „biznisu“ na svete. Federálnemu agentovi Timovi Ballardovi sa pred takýmito diabolskými obchodníkmi podarí zachrániť malého chlapca, no jeho sestra zostáva stále v zajatí. A tak sa hlavný hrdina vydáva na nebezpečnú misiu a riskuje svoj život, aby ju oslobodil od osudu horšieho ako smrť... V skutočnosti sa vtedy podarilo v operácii „Triple Take“ zachrániť 123 ľudí.

Hlavnej úlohy sa zhostil charizmatický Jim Caviezel, ktorý sa asi najviac preslávil v úlohe Ježiša v snímku režiséra Mela Gibsona „Umučenie Krista“. Film z r. 2004 mal podobný osud ako Sound of Freedom - pôvodnej z nenápadnej Popolušky, ktorej nikto veľmi nedával šance sa stal absolútny divácky trhák.

Okrem silného, uveriteľného príbehu a dobre zvoleného hereckého obsadenia je film atraktívny určite aj preto, že doteraz sa hollywoodske filmové štúdiá tejto téme vyhýbali. Ide vlastne o prvý snímok, ktorý takto vo veľkom a otvorene odkrýva jednu z najtragickejších oblastí dnešného sveta a jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich zločineckých sietí dneška. (V závere filmu sa uvádza, že dnes je obchodovaním so sexom zotročených viac ľudí ako v dobe, keď bolo otroctvo legálne.)

Sound of Freedom bol dokončený už v roku 2018, no nikto sa akosi nemal do distribúcie. Dnes sa film distribuuje nezávisle a ukazuje sa, že to bol veľmi dobrý ťah. Začal si žiť vlastným životom, ľudia naň dávajú na sociálnych sieťach nadšené reakcie, kupujú svojím najbližším lístky naň ako darčeky. Akoby cítili, že táto téma – obchodovanie s deťmi je asi najhoršie temno, ktoré si nesieme ako ľudstvo na pleciach a všetci sa ho túžime zbaviť...

„Triumf!“ „Niečo, čo ste ešte nevideli!“ „Mocné a inšpiratívne“ „Jednoznačne film roka“ „Ešte nikdy ste nepočuli tak hlasné ticho v kine...“... predbiehajú sa recenzie na film, ktorý zatiaľ nikoho nenechal chladným. Informácie o distribúcii v Európe sa majú objaviť už v najbližších dňoch. Ak sa v našich končinách objaví, určite si film nenechajte ujsť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies