Zajac: Firme SQM sa darí aj u ďalších smeráckych funkcionárov

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 11:21 • 2 min
Zajac: Firme SQM sa darí aj u ďalších smeráckych funkcionárov

BRATISLAVA – Súkromnej spoločnosti SQM, ktorá mala pre Slovenskú správu ciest (SSC) obstarávať zákazky za takmer 200 miliónov eur, sa v súčasnosti darí aj v Košickom a Banskobystrickom kraji. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil opozičný poslanec Pavol Zajac (KDH).

slovakia

left justify in out

Práve táto opozičná strana minulý týždeň upozornila na zmluvu SSC so spomínanou spoločnosťou. Firma mala pre cestárov hľadať dodávateľov stavieb. SSC takýto krok pre portál etrend.sk odôvodnila urýchlením vysúťaženia projektov. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) po zverejnení týchto informácií zmluvu zrušil.

"Tejto firme sa darí aj u ďalších smeráckych funkcionárov," vyhlásil dnes Zajac. Spoločnosť podľa neho začala v posledných dňoch obstarávať tri zákazky pre Košický samosprávny kraj v objeme zhruba 12 miliónov eur, ako aj zákazku pre Banskobystrický kraj za necelých päť miliónov eur. "Ako je možné, že sa tejto firme tak darí?" spýtal sa opozičný poslanec.

Zároveň ho zaujíma, kto za SQM stojí a kto odporúča "smeráckym funkcionárom", aby obstarávali verejné zdroje práve cez túto súkromnú spoločnosť. Podľa vlastných slov má podozrenia a indície, kto to môže byť, no nechcel sa k nim vyjadriť. "Keďže ich nevieme zatiaľ dokázať, zdržal by som sa konkrétností," podotkol.

V kladení otázok však Zajac pokračoval. Ministra Počiatka sa spýtal, aké personálne opatrenia v tejto veci urobil u ľudí, ktorí niesli zodpovednosť za zrušenú zmluvu. "Chcem sa spýtať, kto z ministerstva dopravy odsúhlasil takúto zmluvu," doplnil. Podozrivé mu je tiež, že pri jednostrannom zrušení zmluvy zo strany ministerstva súkromná spoločnosť neprotestuje. Podľa poslanca to naznačuje, že rezort dopravy a firma konali v zhode. "Nielen pri zrušení tejto zmluvy, ale aj pri jej uzatvorení," dodal Zajac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies