Voliť prezidenta môžu aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska

NETKY.SK • 25 Február 2024, 11:02 • 2 min
Voliť prezidenta môžu aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska

V prezidentských voľbách môžu voliť aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Nedá sa však hlasovať zo zahraničia poštou. Voliť môžete výlučne osobne vo volebnej miestnosti na Slovensku.

slovakia

left justify in out

„Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predloží platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí, a teda nemá na Slovensku trvalý pobyt,“ uviedlo ministerstvo.

Vzor čestného vyhlásenia uverejnili na webe MV, prípadne ho voličovi v deň volieb poskytne okrsková volebná komisia. Podpis na vyhlásení nemusí byť úradne osvedčený. Okrsková volebná komisia takéhoto voliča dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade. Čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine pripojí k zoznamu voličov.

Volič s trvalým pobytom v SR môže hlasovať v mieste svojho bydliska alebo aj kdekoľvek na Slovensku, ak si vopred vybavil hlasovací preukaz.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies