Záhadné putovanie Kimových mercedesov do Severnej Kórey

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 14:43 • 2 min
Záhadné putovanie Kimových mercedesov do Severnej Kórey

Keď v apríli navštívil Severokórejský prezident Kim Čong-un ruský Vladivostok, prístavom prechádzal v obrnenom mercedese. Na KĽDR sú pritom už dlhodobo uvalené sankcie, ktoré ako jednu z prvých vecí zakázali dovoz luxusného tovaru.

slovakia

left justify in out

Washingtonské Centrum pre pokročilé obranné štúdia (C4ADS) vystopoval, ako sa dve tieto vozidlá do Severnej Kórey dostali, napísala stanica CNN.

 

Vozidlo na záberoch z Vladivostoku server Business Insider v apríli označil za opancierovaný Mercedes-Benz S600 Pullmman Guard. Podľa neho išlo o vozidlo generácie W21 predávané v rokoch 2008 až 2013.

 

Jedno z vozidiel zrejme už vlani použil Kim Čong-un pri stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, keď po boku mercedesu bežala severokórejská ochranka.

 

Ako sa dostali mercedesy do Severnej Kórey, ale jasné nebolo. Výrobca - firma Daimler uviedla, že to netuší a do KĽDR žiadne autá nepredáva: "Pre Daimler je základným princípom obchodnej zodpovednosti export tovaru v súlade so zákonom. Naša spoločnosť nemá po viac ako 15 rokoch žiadne obchodné väzby so Severnou Kóreou a striktne dodržiava embarga USA a EÚ."

 

img

 

Spoločnosť Daimler ešte dodala: "Aby sa zabránilo dodávkam do Severnej Kórey a akémukoľvek jej veľvyslanectvu na svete, Daimler zaviedol komplikovaný kontrolný proces vývozu."

 

Ako sa dve vozidlá dostali do Kórey, opísala správa C4ADS, ktorú však nemohla televízia CNN inak overiť. 

 

Podľa C4ADS boli dva Mercedesy-Maybach S600 Guard najprv dopravené do prístavu Rotterdam. Z toho sa 14. júna 2018 vydali na niekoľko tisíc kilometrov dlhú cestu cez najmenej päť krajín. 

 

Loď s nimi sa najprv plavila do čínskeho Talienu, odkiaľ pokračovala do Osaky a juhokórejského Pusane, tam bol náklad preložený na loď DN5505. Tá sa mala plaviť do ruskej Nachodky, kam mala doputovať 5. októbra.

 

 

Loď ale prestala vysielať identifikačný signál 1. októbra a opäť ho začala vysielať až 19. októbra. Bola skoro na rovnakom mieste ako 1. októbra, avšak plavila sa opačným smerom do Pusane. Priviezla antracit.

 

V Nachodke však žiadne záznamy o tom, že by priplávala loď DN5505, nie sú

 

Kam plávala, jasné nie je, avšak do Vladivostoku 7. októbra prileteli dve severokórejskej nákladné Iľjušin Il-76, ktoré sa zvyčajne používajú na prepravu obrnených áut, ktoré používa severokórejská elita.

 

Na otázku k mimoriadnym letom dvoch strojov Il-76 severokórejský konzulát vo Vladivostoku odpoveď nedal. Je teda možné, že tieto lietadlá prepravili spomínané limuzíny. 

 

Vylúčiť samozrejme nemožno ani to, že autá boli preložené na mori na inú loď a na palubu DN5505 bolo naložené uhlie, ktoré nesmie Severná Kórea vyvážať.

 

 

Cena jedného vozidla s koženým čalúnením s masážnym zariadením, ktorého pancierovanie odoláva streľbe z útočných pušiek a slabším náložiam, činí viac ako milión dolárov.

 

Vlani bol Kim tiež videný, ako prišiel Rolls-Roycom. Použil ho na stretnutie s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom v Pchjongjangu.

 

Ďalší luxusný tovar

 

Do Severnej Kórey však nemierili len dva Mercedesy, u ktorých bolo jasné, že ich v Severnej Kórey môže používať jediný človek - predseda Kim. 

 

Podľa C4ADS do Severnej Kórey sa v rokoch 2015 až 2017 podarilo prepašovať luxusný tovar z viac ako deväťdesiatich krajín za najmenej 191 miliónov dolárov.

 

Do KĽDR sa doviezlo 803 luxusných áut, väčšinou od ruských firiem. Jeden z autorov správy Jason Arterburn upozornil, že Severná Kórea hľadá stále dokonalejšie spôsoby, ako pokračovať v obchádzaní sankcií.

 

Ďalší spoluautor Lucas Kuo dodal, že cieľom vyšetrovania bolo odhaliť, kde boli slabiny v medzinárodnom systéme, ktoré umožnili tieto aktivity. Vyšetrovanie zabralo osem mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona