Rusko vyhlási Arktídu za voľný ekonomickú zónu

NETKY.SK • 6 November 2019, 12:40 • 2 min
Rusko vyhlási Arktídu za voľný ekonomickú zónu

MOSKVA – Rusko pripravuje zákon o osobitnom hospodárskom režime v arktickej zóne. Podľa námestníka ministra Ruskej federácie pre rozvoj Ďalekého východu a Arktídy Alexandra Krutikova, bude tento projekt predložený ruskému parlamentu ešte v priebehu tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Návrh zákona o osobitnom hospodárskom postavení arktického regiónu bol nakoniec schválený minulý týždeň. Do konca roka ho plánujeme predstaviť Dume, aby nový ekonomický režim od januára 2020 aj reálne fungoval," uviedol Alexander Krutikov na parlamentnom zhromaždení s názvom "Pokrok pri príprave návrhu stratégie rozvoja arktickej zóny Ruskej federácie do roku 2035," dodal.

 

Koncom apríla ministerstvo zverejnilo návrh zákona o preferenciách na realizáciu projektov v Arktíde. Predpokladá sa, že pre rezidentov bude platiť režim voľného colného pásma. Okrem iného sa predpokladajú aj kratšie doby colného konania a predpokladá sa aj zníženie daní, napríklad, 7% daň z príjmu po celú dobu trvania projektu.

 

Právny mechanizmus na podporu investičných aktivít v Arktíde, ktorý poskytuje návrh zákona, je vo veľa smeroch podobný mechanizmu, ktorý bol vytvorený pre Slobodný prístav Vladivostok, v dôsledku čoho došlo k výraznému zvýšeniu hospodárskej činnosti vo federálnom okrese Ďalekého východu. Návrh zákona navrhuje uplatniť v arktickej zóne Ruska pozitívne overený mechanizmus na podporu rozvoja makro regiónu.

 

Je však nutné podotknúť, že v súlade s návrhom zákona sa arktická zóna Ruska týka pozemných území, ktoré úplne zahŕňajú územia Murmanskej oblasti, Nenetskoho autonómneho regiónu, Čukotskoho autonómneho regiónu, Jamalo-Nenetského autonómneho regiónu, časti územia Karelskej republiky, republiky Komi, republiky Sakha (Jakutsko), Krasnojarské územie a oblasť Archanjelska, priľahlé vody a arktický kontinentálny šelf.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies