Putin prezradil, že za sovietskych čias mal hodnosť poručíka

NETKY.SK • 9 Január 2019, 06:00 • 2 min
Putin prezradil, že za sovietskych čias mal hodnosť poručíka

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin prezradil, že počas sovietskej éry velil delostreleckému práporu. Ide o detail jeho životopisu, ktorý nebol dosiaľ známy, informoval v utorok denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Putin to uviedol počas pondelkovej návštevy Petropavlovskej pevnosti vo svojom rodnom Petrohrade, kde pri rieke Neva odpálil každodennú tradičnú salvu z húfnice, ktorou sa oznamuje poludnie.

 

"Ako delostrelec som získal hodnosť poručíka. Bol som veliteľom delostreleckého práporu húfnic kalibru 122 milimetrov," vyhlásil Putin na videozázname, ktorý zverejnil Kremeľ. Prezident však ďalšie detaily neuviedol.

 

Putinova oficiálna biografia neuvádza žiadnu zmienku o jeho vojenskej hodnosti poručíka, ani o jeho pozícii veliaceho dôstojníka artilérie.

 

Putin zavítal na pravoslávne vianočné oslavy do Petrohradu

 

Podľa kremeľských zdrojov vstúpil Putin do sovietskej tajnej služby KGB ihneď po absolvovaní právnickej fakulty na Leningradskej štátnej univerzite v roku 1975. Následne strávil 16 rokov v KGB, kde pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 dosiahol hodnosť podplukovníka.

 

img

Archívna foto z roku 1980. Zdroj: Twitter 

 

Všetci zdatní študenti na sovietskych vysokých školách však museli podstúpiť vojenský výcvik, po ktorého absolvovaní im udelili dôstojnícku hodnosť, a Putin v Petrohrade hovoril pravdepodobne o tom.

 

Zmienené odhalenie prichádza krátko po tom, ako bol v archívoch Stasi objavený jeho preukaz tejto bývalej východonemeckej tajnej služby. Putin slúžil v 80. rokoch ako agent KGB v Drážďanoch. Kremeľ nepotvrdil, ale ani nepoprel, že Putin mal preukaz Stasi (oficiálne Ministerstva pre štátnu bezpečnosť - Ministerium für Staatssicherheit).

 

O jeho činnosti v Drážďanoch existuje málo spoľahlivých informácií; jednou z možností je, že bol poverený náborom cudzincov, ktorí v meste študovali alebo pracovali.

 

Je známe, že Putin počas svojej kariéry v KGB pracoval ako príslušník kontrarozviedky. Podľa niektorých správ medzi jeho povinnosti patrilo sledovanie sovietskych disidentov; potvrdené to však nikdy nebolo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona