Zadlžený juh Európy zápasí s pádom cien olivového oleja

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 22:47 • 2 min
Zadlžený juh Európy zápasí s pádom cien olivového oleja

Zadlžený juh Európy zápasí s pádom cien olivového oleja - Svet Španielsko, Taliansko a Grécko, ktoré už sužuje finančná a hospodárska kríza, čelia ďalšej hrozbe - olejovej. Presnejšie kríze olivového oleja, konštatujú na svojej internetovej stránke britsk

slovakia

left justify in out

img

Španielsko, Taliansko a Grécko, ktoré už sužuje finančná a hospodárska kríza, čelia ďalšej hrozbe - olejovej. Presnejšie kríze olivového oleja, konštatujú na svojej internetovej stránke britské hospodárske noviny Financial Times.

Cena tohto stredomorského "zlata" sa totiž prepadla na najnižšiu úroveň za desať rokov. Dôvodom je pokles spotrebiteľských výdavkov v krajinách na juhu Európy v dôsledku hospodárskej krízy. A navyše, Španielsko, ktoré je najväčším pestovateľom olív v Európe, malo túto sezónu rekordnú úrodu. Európska únia sa preto rozhodla zakročiť a znížiť nadbytok oleja na trhu, aby pomohla farmárom v chudobných regiónoch.

"Trh je vo vážnej kríze," uviedol Pekka Pesonen, šéf únie farmárov Copa-Cogeca. "Táto úroda je životne dôležitá pre producentské štáty z hľadiska udržania zamestnanosti v odľahlých chudobných oblastiach."

Všetky tri krajiny spolu ročne vyprodukujú až 70 % svetovej spotreby olivového oleja. A pre najchudobnejšie regióny v Španielsku, ako je napríklad Andalúzia, kde sa miera nezamestnanosti vyšplhala už na 33 %, je pestovanie a spracovanie olív dôležitým zdrojom obživy.

Jean-Luis Barjol, generálny riaditeľ Medzinárodnej rady pre olivový olej so sídlom v Madride odhaduje, že na konci tejto sezóny dosiahnu zásoby oleja historické maximum 1,1 milióna ton, čo zodpovedá zhruba tretine celosvetovej spotreby tejto komodity.

Európska komisia sa pokúša tento problém vyriešiť tak, že platí firmám za skladovanie oleja. Farmári veria, že to pomôže zastaviť pád jeho ceny.

Veľkoobchodná cena prvotriedneho panenského oleja tento mesiac klesla na 2900 USD (2307,81 eura) za tonu a je najnižšia od roku 2002, a o viac ako polovicu nižšia ako v roku 2005, keď sa predával za 6000 USD za tonu.

Olivový olej má totiž v ťažkých časoch, keď majú ľudia hlboko do vrecka, veľkú konkurenciu v oveľa lacnejších rastlinných olejoch. Napríklad španielska sieť supermarketov Eroski predáva slnečnicový olej za 1,25 USD za liter, zatiaľ čo priemerný olivový olej tu stojí 1,99 USD/liter a extra-panenský olivový 3,25 USD/liter. Aj to je dôvod, prečo klesla spotreba olivového oleja aj na domácom španielskom trhu. Krajina totiž zápasí s najvyššou nezamestnanosťou v Európskej únii, ktorá v 1. štvrťroku 2012 dosiahla 24,4 %.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies