Zomrel pilot, ktorý počas vojny zhadzoval deťom cukríky

NETKY.SK • 18 Február 2022, 11:02 • 2 min
Zomrel pilot, ktorý počas vojny zhadzoval deťom cukríky

BERLÍN - Gail Halvorsen sa preslávil tým, že počas sovietskej blokády západných sektorov Berlína v prvých rokoch studenej vojny zhadzoval tamojším deťom balíčky so sladkosťami vybavené malými padákmi.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký pilot zomrel vo veku 101 rokov. 

 

Spojenecké múzeum (Alliierten Museum) v Berlíne, ktoré sa nachádza v bývalom americkom sektore Berlína a venuje sa problematike studenej vojny, potvrdilo správy médií, že Halvorsen zomrel v stredu v nemocnici v americkom štáte Utah v kruhu svojej rodiny.

 

 

Dlhoročný podporovateľ nemecko-amerického priateľstva sa stal známym v tomto ťažko skúšanom meste ako prvý americký pilot, ktorý začal zo svojho lietadla zhadzovať deťom v Západnom Berlíne zásielky obsahujúce čokoládu a žuvačky. Neskôr sa ním inšpirovali aj mnohí jeho kolegovia.

 

Prečítajte si tiež: Nečakaný zvrat v sexuálnom škandále princa Andrewa

 

Západné sektory Berlína zásobovali od júna 1948 do mája 1949 zo vzduchu leteckým mostom. Spojenecké lietadlá pristávali so zásobami pre 2,5 milióna obyvateľov západnej časti Berlína najmä na tamojšom letisku Tempelhof. Zásobovanie fungovalo takmer nepretržite, pričom uskutočnili vyše 277 000 letov.

 

img

 

Možno vás zaujme: Česká pošta si uctila Miloša Formana



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies