Začnite čerešňovú sezónu s letnými dezertmi

NETKY.SK • 23 Jún 2019, 17:0 • 2 min
Začnite čerešňovú sezónu s letnými dezertmi

BRATISLAVA - Na prelome mája a júna začali dozrievať niektoré odrody čerešní. A keďže vonkajšie teploty nám mierne odoberajú chuť do náročnejšieho pečenia, okresali sme prípravu na čo najjednoduchšie maškrty. Navyše každá z nich je krásne ľahučká a osviežujúca.

slovakia

left justify in out

Čerešňový páj

 

Suroviny:

3 PL ľadová voda, 280 g hladká múka, 1 PL vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 250 g studené maslo, 1 ks vajce

Plnka:

500 g čerešne, 180 g kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 ČL mletá škorica, 1/4 ČL mletý badián, 3 PL kukuričný škrob

vajíčko na potretie

 

Postup:

 

Do misky si dáme múku a soľ. Následne pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami rýchlo spracujeme na mrveničku. Pridáme vajce, vodu a rýchlo spracujeme na hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. V druhej miske si zmiešame kryštálový cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob, mletú škoricu a mletý badián s umytými, odstopkovanými a odkôstkovanými čerešňami. Vychladené cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na tenký kruh, ktorým vyložíme formu na páj (s priemerom 23 cm) a následne opäť odložíme do chladničky. Druhú polovicu vyvaľkáme na tenký plát a nakrájame na rovnako široké pásy. Formu s cestom vyberieme z chladničky, na cesto nanesieme čerešne a z pásov cesta navrchu vytvoríme mriežku, ktorú nakoniec potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

 

img

 

Cheesecake brownies s čerešňovou omáčkou

 

Suroviny:

Brownies: 

3/4 šálky polohrubá múka, 1/4 šálky hladká múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 3/4 šálky kryštálový cukor , 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 šálky kakao, 125 g maslo, 3 ks vajce, 1/2 balíčka strúhaná horká čokoláda (50 g), 1/3 šálky mlieko

Tvarohová plnka:

250 g jemný tvaroh, 250 g Mascarpone, 1/3 šálky práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1 ks vajce, 1 PL Zlatý klas

Čerešňová omáčka:

2 šálky čerešne, 1/2 šálky kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 2 PL citrónová šťava

maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

 

Postup:

 

Tvarohová plnka: Do misky si dáme práškový a vanilkový cukor, vajíčko a zlatý klas. Dobre vymiešame a následne pridáme tvaroh a mascarpone.  

Brownies: V jednej miske si zmiešame polohrubú múku, hladkú múku, prášok do pečiva a kakao. V druhej miske  si vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Potom do tejto zmesi zľahka primiešame sypké ingrediencie, roztopené a vychladnuté maslo, nastrúhanú čokoládu a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame. Rúru si predhrejeme na 190 °C a menší plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na plech rozotrieme 2/3 pripraveného cesta, potom nanesieme tvarohovú plnku a navrch rozdelíme zvyšok cesta. Dáme do rúry a pečieme cca 40 minút. 

Čerešňová omáčka: Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a prípadne odstopkujeme. Dáme ich do hrnca spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a podlejeme vodou. Varíme cca 10 až 15 minút.

Brownies s tvarohovou náplňou podávame s čerešňovou omáčkou. 

 

img

 

Čerešňovo-jogurtová zmrzlina

 

Suroviny:

500 g zrelé čerešne, 2 PL kryštálový cukor, 1 konzerva sladené kondenzované mlieko, 250 ml smotanový jogurt

 

Postup:

 

Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a spolu s cukrom dáme zahrievať v rajnici. Privedieme k varu a povaríme, kým sa nám šťava z čerešní čiastočne neodparí a vznikne hustejšia hmota. Zmes odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Ak chcete mať v zmrzline kúsky ovocia, mixovanie môžete vynechať. Keď čerešňový základ vychladne, zmiešame ho s kondenzovaným mliekom a nakoniec primiešame jogurt. Zmrzlinu uložíme v uzatvárateľnej dóze do mrazničky na minimálne 4 hodiny – ideálne cez noc.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona