Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. sep. 2020Matúš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
23.06.2019 17:00 Gurmán
Začnite čerešňovú sezónu s letnými dezertmi
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.06.2019 17:00 Gurmán

Začnite čerešňovú sezónu s letnými dezertmi



BRATISLAVA - Na prelome mája a júna začali dozrievať niektoré odrody čerešní. A keďže vonkajšie teploty nám mierne odoberajú chuť do náročnejšieho pečenia, okresali sme prípravu na čo najjednoduchšie maškrty. Navyše každá z nich je krásne ľahučká a osviežujúca.


Čerešňový páj

 

Suroviny:

3 PL ľadová voda, 280 g hladká múka, 1 PL vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 250 g studené maslo, 1 ks vajce

Plnka:

500 g čerešne, 180 g kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 ČL mletá škorica, 1/4 ČL mletý badián, 3 PL kukuričný škrob

vajíčko na potretie

 

Postup:

 

Do misky si dáme múku a soľ. Následne pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami rýchlo spracujeme na mrveničku. Pridáme vajce, vodu a rýchlo spracujeme na hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. V druhej miske si zmiešame kryštálový cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob, mletú škoricu a mletý badián s umytými, odstopkovanými a odkôstkovanými čerešňami. Vychladené cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na tenký kruh, ktorým vyložíme formu na páj (s priemerom 23 cm) a následne opäť odložíme do chladničky. Druhú polovicu vyvaľkáme na tenký plát a nakrájame na rovnako široké pásy. Formu s cestom vyberieme z chladničky, na cesto nanesieme čerešne a z pásov cesta navrchu vytvoríme mriežku, ktorú nakoniec potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

 

 

Cheesecake brownies s čerešňovou omáčkou

 

Suroviny:

Brownies: 

3/4 šálky polohrubá múka, 1/4 šálky hladká múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 3/4 šálky kryštálový cukor , 1 balíček vanilkový cukor, 1/2 šálky kakao, 125 g maslo, 3 ks vajce, 1/2 balíčka strúhaná horká čokoláda (50 g), 1/3 šálky mlieko

Tvarohová plnka:

250 g jemný tvaroh, 250 g Mascarpone, 1/3 šálky práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1 ks vajce, 1 PL Zlatý klas

Čerešňová omáčka:

2 šálky čerešne, 1/2 šálky kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 2 PL citrónová šťava

maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

 

Postup:

 

Tvarohová plnka: Do misky si dáme práškový a vanilkový cukor, vajíčko a zlatý klas. Dobre vymiešame a následne pridáme tvaroh a mascarpone.  

Brownies: V jednej miske si zmiešame polohrubú múku, hladkú múku, prášok do pečiva a kakao. V druhej miske  si vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Potom do tejto zmesi zľahka primiešame sypké ingrediencie, roztopené a vychladnuté maslo, nastrúhanú čokoládu a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame. Rúru si predhrejeme na 190 °C a menší plech si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na plech rozotrieme 2/3 pripraveného cesta, potom nanesieme tvarohovú plnku a navrch rozdelíme zvyšok cesta. Dáme do rúry a pečieme cca 40 minút. 

Čerešňová omáčka: Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a prípadne odstopkujeme. Dáme ich do hrnca spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a podlejeme vodou. Varíme cca 10 až 15 minút.

Brownies s tvarohovou náplňou podávame s čerešňovou omáčkou. 

 

 

Čerešňovo-jogurtová zmrzlina

 

Suroviny:

500 g zrelé čerešne, 2 PL kryštálový cukor, 1 konzerva sladené kondenzované mlieko, 250 ml smotanový jogurt

 

Postup:

 

Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a spolu s cukrom dáme zahrievať v rajnici. Privedieme k varu a povaríme, kým sa nám šťava z čerešní čiastočne neodparí a vznikne hustejšia hmota. Zmes odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Ak chcete mať v zmrzline kúsky ovocia, mixovanie môžete vynechať. Keď čerešňový základ vychladne, zmiešame ho s kondenzovaným mliekom a nakoniec primiešame jogurt. Zmrzlinu uložíme v uzatvárateľnej dóze do mrazničky na minimálne 4 hodiny – ideálne cez noc.

 

 

Prajeme dobrú chuť!



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok