Krajniak chce pretlačiť otcovskú dovolenku. S Matovičom sa musí dohodnúť, kto to bude financovať

NETKY.SK • 29 September 2021, 21:32 • 2 min
Krajniak chce pretlačiť otcovskú dovolenku. S Matovičom sa musí dohodnúť, kto to bude financovať

BRATISLAVA - Šéf rezortu práce navrhuje otcovskú dovolenku v trvaní 21 kalendárnych dní.

slovakia

left justify in out

Vládny kabinet mal počas stredajšieho rokovania na programe aj novelu Zákonníka práce, ktorá by znamenala aplikáciu dvoch európskych smerníc, v rámci ktorých sa zavádza pojem otcovskej dovolenky po narodení dieťaťa. Rokovanie o tomto bode kabinet prerušil. 

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní uviedol, že s Ministerstvom financií (MF) SR si dali ešte mesiac času na diskusie o tom, kto to bude financovať.

 

img

 

"Máme záväzok, že to musíme prijať, my ju už máme istým spôsobom zabezpečenú a teraz ide o to, že máme dve možnosti. Jedna možnosť je, že to bude financovať zamestnávateľ," poznamenal minister. Doplnil, že vzhľadom na pandemickú situáciu nemôže štát hodiť na krk firmám ďalší finančný výdavok.

 

img

 

"Takže návrh bol, že to bude financovať Sociálna poisťovňa," podotkol minister. Na transpozíciu smerníc Slovensko má čas do budúceho leta. Krajniak doplnil, že s ministrom si nechali čas na diskusie do novembrového rokovania parlamentu.

 

img

 

Minister priblížil, že európska smernica hovorí o tom, že otcovská dovolenka má byť v dĺžke desiatich pracovných dní, rezort práce však navrhol 21 kalendárnych dníKrajniak uzavrel, že vo vláde nie je žiaden rozpor o tom, že sa otcovská dovolenka zavedie.

 

Prečítajte si tiež: Rezort práce plánuje zaviesť trojtýždňovú otcovskú dovolenku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies