Zachytenie času Banskej Bystrice. Porovnávacia mapa kedysi a dnes získala nomináciu v súťaži MAPA ROKU 2023

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 11:00 • 2 min
Zachytenie času Banskej Bystrice. Porovnávacia mapa kedysi a dnes získala nomináciu v súťaži MAPA ROKU 2023

Banská Bystrica, mesto v srdci stredného Slovenska, je známa najmä vďaka bohatému historickému, ale aj kultúrnemu dedičstvu. Už dlhé storočia láka ľudí z ďaleka i z blízka. To, ako sa Banská Bystrica zmenila od roku 1806, zachytáva porovnávacia mapa Banská Bystrica kedysi a dnes z dielne vydavateľov máp z Kynceľovej. Práve tá bola nominovaná v prestížnej súťaži MAPA ROKU 2023, ktorú organizuje Česká kartografická spoločnosť.

slovakia

left justify in out

Vydavatelia máp z Kynceľovej na začiatku tohto roku vydali unikátnu porovnávaciu mapu okresu Banská Bystrica. Je to porovnanie historickej mapy Jána Lipského z roku 1806 a súčasnej podrobnej cestnej mapy Slovenska. Táto porovnávacia mapa okresu na strednom Slovensku predstaví unikátnosť mapy Uhorska z 19. storočia od známeho kartografa Jána Lipského.

„Porovnávacia mapa okolia Banskej Bystrice je súčasťou celoslovenskej edície Kedysi a dnes, v ktorej vydávame podobné kartografické diela pre každý slovenský okres. Ich účelom je porovnať minulosť s prítomnosťou pomocou mapy. Banskobystrickú mapu sme do českej súťaže neposlali sami, urobil to jeden český zberateľ starých máp. Keď už ju Česka kartografická spoločnosť nominovala, držím jej palce, aby aj vyhrala. Nestalo by sa tak prvýkrát naše diela už držia titul Mapa roku 2018 a 2019. A školskej magnetickej mape, či nášmu mapovému tričku sa už ušiel aj svetový titul na Medzinárodnej kartografickej konferencii v Florencii (2021) a Kapskom Meste (2023). Tak možno sa podobný úspech podarí aj našej Bystrici,“ dopĺňa Milan Paprčka, riaditeľ vydavateľstva VKÚ.

Mapa získala nomináciu v prestížnej súťaži

Súťaž „Mapa roku 2023“ organizuje Česká kartografická spoločnosť. Je to organizácia, ktorá združuje záujemcov o rozvoj kartografickej vedy, techniky a kartografických technológií, výchovy a vzdelávania kartografov, rovnako ako históriu, tvorbu, výrobu a využívanie rôznych typov máp, atlasov a súvisiacich odborov. V tohtoročnom kole, ktoré je už 26. v poradí, sa umiestnila aj porovnávacia mapa Banskej Bystrice kedysi a dnes z dielne VKÚ Harmanec, ktorý teraz sídli v Kynceľovej pri Banskej Bystrici.

Nominácie a diplomy obdržia vydavatelia na tradičnom slávnostnom vyhlásení výsledkov. Tento ročný slávnostný ceremoniál vyhlásenia výsledkov 26. ročníka súťaže sa uskutoční vo štvrtok 9. mája 2024 v átriu Armádneho múzea Žižkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: VKÚ Harmanec s.r.o.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies