VIDEO: Obrovský zosuv bahna v japonskom Atami si vyžiadal minimálne tri obete a desiatky nezvestných

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 16:09 • 2 min
VIDEO: Obrovský zosuv bahna v japonskom Atami si vyžiadal minimálne tri obete a desiatky nezvestných

ATAMI - Po víkendovom masívnom zosuve bahna v japonskom rezortnom meste Atami záchranári naďalej pátrajú po desiatkach nezvestných ľudí.

slovakia

left justify in out

Zosuv bahna si vyžiadal minimálne troch mŕtvych. Nezvestných je stále minimálne 80 ľudí, informoval Takamiči Sugijama, predstaviteľ úradu pre riešenie katastrof v prefektúre Šizuoka. Úrady sa chystajú zverejniť ich mená v nádeji, že sa ozvú ľudia, ktorých nezachytil zosuv.

 

Zosuv nasledoval po silnom daždi. V sobotu bolo na sociálnych sieťach zverejnené video, ktoré ukázalo, že bahno sa prepadlo z hory v oblasti Šizuoka a tieklo cez mesto Atami smerom k moru.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kanadské mestečko, ktoré lámalo teplotné rekordy, zničil požiar

 

„Snažíme sa robiť všetko, čo je v našich silách, a čo najrýchlejšie pátrať po preživších, pričom operáciu uskutočňujeme veľmi opatrne, pretože stále prší,“ uviedol miestny úradník.

 


Svedkovia nešťastia opísali silný rachot a malý prúd, ktorý následne narástol. Spolu s čiernym bahnom niesol stromy, skaly a trosky domov.

Guvernér prefektúry Šizuoka Heita Kawakacu v nedeľu na tlačovej konferencii povedal, že faktorom pri zosuve mohla byť vyššie položená stavba. Predbežné vyšetrovanie s pomocou dronu podľa neho ukázalo, že obrovské množstvo pôdy nahromadenej v stavebnej oblasti sa všetko zosunulo dole. Kawakacu uviedol, že to bude vyšetrovať.

 

Predseda vlády Jošihide Suga zhromaždil pracovnú skupinu, ktorá má pomáhať po silných dažďoch na tichomorskom pobreží. Požiadal ľudí v okolí, aby zostali v pohotovosti. Polícia, hasiči a príslušníci japonskej armády sú zapojení do pátracej akcie. Starosta Atami Sakae Saito pre miestne médiá uviedol, že zosuv pôdy zasiahol až 300 domov.

 

Prečítajte si: Budovu na Floride zrovnali zo zemou. Pátracia akcia po nezvestných bude pokračovať

 

Státisíce obyvateľov v prefektúrach Šizuoka, Kanagawa a Čiba dostali príkaz na evakuáciu na základe varovaní pred ďalšími povodňami v nízko položených oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies