AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf SIS Vladimír Pčolinský, je obvinený z korupcie

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 06:40 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf SIS Vladimír Pčolinský, je obvinený z korupcie

BRATISLAVA - V putách elitných policajtov skončil šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský. Je obvinený z prijímania úplatku.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 11. marca 13:46

NAKA v piatok ráno zadržala riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, nominanta hnutia Sme rodina. Dôvody zatiaľ nie sú známe. Ako prvý informáciu priniesol Dennik N, ktorý napísal, že dôvodom zadržania by mali byť podozrenia z korupcie

 

Zadržanie odsúhlasil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa spravodajského webu Aktuality.sk zadržanie Pčolinského súvisí s úplatkom právnika Zoroslava Kollára.

 

Ako informovala televízia JOJ, zásahové komando prišlo pre Pčolinského okolo piatej hodiny ráno do jeho bratislavského bytu.

 

Pčolinský je obvinený z korupcie, ktorá sa mala odohrať priamo v prostredí SIS. Je obvinený z prijímania úplatku. Šéf SIS sa mal podieľať podľa výpovede Borisa Beňu na zmarení odpočúvania Zoroslava Kollára

 

Toho mala SIS odpočúvať a rozpracovávať. „Na pokyn nového šéfa SIS Pčolinského mali tieto aktivity údajne zastaviť a Zoroslava K. ďalej neriešiť,“ píše portál. Trestne stíhaného podnikateľa zobrali do väzby koncom októbra minulého roku v rámci akcie Víchrica.

 

Aj napriek tomu, že ho do funckie šéfa tajných nominovalo hnutie Borisa Kollára, Pčolinský nie je členom Sme rodina. V minulosti bol však členom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré opustil v roku 2007.  

 

Prečítajte si tiež: Šéf NAKA podal trestné oznámenie. Zostane vo funkcii?

 

Ako ďalej informovali Aktuality.sk, Pčolinský bol vždy dobre informovaný a disponoval s informáciami, ku ktorým sa bežný človek len tak nedostane.

 

Dokonca mal vyhotoviť fotografie zachytávajúce stretnutie Mariana Kočnera, Petra Tótha a šéfky sociálneho zariadenia Čistý deň Zuzany Tománkovej.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obvinení z kauzy Judáš ostávajú vo väzbe. Lučanskému súd zrušil obvinenie

 

Z prostredia SIS pritom nejde o prvú osobu, ktorú NAKA zatkla. Pri akcii Judáš skončil v putách elitných policajtov dnes už bývalý námestník tajných Boris Beňa, ktorý bol postavený mimo funkcie.

 

Aktuálne spolupracuje s políciou a vypovedal, že šéf NAKA Branislav Zurian vynášal utajované informácie ešte v čase, kedy pôsobil na Finančnej spravodajskej jednotke NAKA. Tieto informácie však Zurian popiera a v tomto prípade podal trestné oznámenie. 

 

Pčolinského bude zastupovať bývalá prokurátorka Eva Mišíková. "Pán inžinier Pčolinský si ma zvolil a preto som bola kontaktovaná za účelom vykonávania ďalších úkonov. Budem ho zastupovať. Pokiaľ ide o akékoľvek komentovanie predmetu konania k tomu sa nemôžem vyjadrovať. Samotná obhajoba môjho klienta je vedená argumentmi, ktoré vyplývajú z utajovaných skutočností. Aj ja musím byť do sľubu mlčanlivosti pribratá a to z toho dôvodu, aby nevznikol únik informácií," uviedla pre TV JOJ Eva Mišíková. 

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár dnes napísal list Zuzane Čaputovej. Žiada postavenie Pčolinského mimo službu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona