Zablokovanie Trumpovho účtu je vraj nebezpečné

NETKY.SK • 14 Január 2021, 13:06 • 2 min
Zablokovanie Trumpovho účtu je vraj nebezpečné

Podľa šéfa sociálnej siete Twitter, Jacka Dorseyho, je trvalé zablokovanie účtu dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálnej a mikroblogovacej sieti správna vec. Dorsey tiež uznal, že tento krok môže mať následky pre slobodu a otvorenosť internetu.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa sociálnej siete Twitter, Jacka Dorseyho, je trvalé zablokovanie účtu dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálnej a mikroblogovacej sieti správna vec. Súčasne je to zlyhanie Twitteru, pretože neurobil dosť na podporu "zdravého rozhovoru" na svojej platforme. Vyjadril sa tak v sérii tweetov Donalda Trumpa. Informuje spravodajský portál BBC.

Twitter natrvalo zablokoval Trumpovo konto po minulotýždňovom útoku jeho podporovateľov na Kapitol. Dorsey vraj zákaz neoslavuje, ani sa preň necíti hrdo. Odhodlali sa k tomu rozhodli až po tom, ako "jasne varovali" Trumpa. "Rozhodli sme sa s najlepšími informáciami, ktoré sme mali, na základe ohrození fyzickej bezpečnosti na Twitteri aj mimo neho," napísal.

 

img

 

Dorsey tiež uznal, že tento krok môže mať následky pre slobodu a otvorenosť internetu.

"Podniknutie týchto krokov rozdeľuje verejnú konverzáciu. Rozdeľujú nás," vyjadril sa s tým, že stanovujú precedens, ktorý je podľa neho nebezpečný. Na margo obvinení z cenzúry a toho, že len pár ľudí na čele technologických firiem rozhoduje o tom, kto sa môže na internete vyjadriť, povedal, že "spoločnosť, ktorá urobí obchodné rozhodnutie usmerniť sa, sa líši od vlády, ktorá odopiera prístup, ale môže sa cítiť rovnako".


Zablokovať Trumpa sa po útoku na Kapitol rozhodli aj sociálna sieť Facebook, videoslužba YouTube a aplikácia Snapchat, ktorá pristúpila k trvalému zrušeniu jeho konta. Amazon zase vypol aplikáciu Parler, ktorú značne používajú jeho podporovatelia.


img


Zákaz Trumpa na sociálnych sieťach sa stretol s chválou, ale aj kritikou. Skritizovali ho napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová či mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, hoci nie sú Trumpovými spojencami. Podľa nemeckej političky je zákaz "problematický". Mexický prezident povedal, že sa mu nepáči, "keď je niekto cenzurovaný".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies