Nedobytné pevnosti – najviac chránené vojenské zariadenia na planéte!

NETKY.SK • 30 Január 2022, 08:00 • 2 min
Nedobytné pevnosti – najviac chránené vojenské zariadenia na planéte!

MOSKVA – Veliteľské stanovištia armády, podzemné bunkre a tajné vojenské základne – na zemi sú miesta, na ochrane a obrane ktorých vlády nešetria peniazmi a úsilím. V skutočnosti sú to plnohodnotné pevnosti a útok na ne bude mať za následok obrovské straty pre nepriateľa. O niektorých z nich v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Demilitarizovaná zóna (Kórea) 

 

Demilitarizovaná zóna (DMZ), ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov pozdĺž 38. rovnobežky, je najuzavretejšou a najstráženejšou hranicou na planéte. Pás zeme dlhý 241 kilometrov a široký 4 kilometre je úplne uzavretý pre civilistov aj pre vojenský personál. Pohraničníci strieľajú na narušiteľov bez varovania. DMZ je doslova posiata mínovými poľami a na oboch jej stranách sú sústredené pôsobivé vojenské sily.

 

img

Demilitarizovaná zóna v Kórei.

 

10 500 diel a MLRS pozemných síl KĽDR sa 8 000 nachádza v tesnej blízkosti tejto hranice. Sú schopní spustiť silnú paľbu na postupujúce nepriateľské jednotky, môžu ostreľovať aj Soul. Zo severu stráži DMZ asi 300 000 vojakov, západné a východné pobrežie pokrývajú státisícové skupiny. V blízkosti hraníc je sieť podzemných úkrytov, komunikáčných chodieb a opevnených bunkrov. Prelomiť túto obranu, ak by to vôbec bolo možné, by sa dalo len s obrovskými stratami.

 

img

Hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou.

 

Zo strany Južnej Kórey sú nasadené dve z troch armád pozemných síl. Počtom sú na tom horšie ako susedia, no sú neporovnateľne lepšie vybavené. Okrem toho sú v republike 3 americké vojenské základne, ktoré prídu v prípade nepriateľského útoku na pomoc spojencom. V blízkosti DMZ sú v službe najmä americké systémy protiraketovej obrany THAAD.

 

 

Veliteľské stanovište NORAD (USA)

 

Srdcom národnej bezpečnosti USA je trojkilometrová hora Cheyenne Mountain v blízkosti Colorado Springs a pod ňou ukrytý NORAD – Spoločné veliteľské centrum protivzdušnej obrany, ktoré riadi americké a kanadské systémy protivzdušnej  a protiraketovej obrany. V prípade jadrovej vojny bude z tohto bunkra politické a vojenské velenie riadiť vojská.

 

img

Cheyenne Mountain, pod ktorým je ukrytý Norad, veliteľské centrum protivzdušnej obrany.

 

Výstavba podzemnej základne sa začala v roku 1961. Za 3 roky vytvorili systém umelých jaskýň: 3 tunely (dĺžka 180 metrov, výška 20 metrov, šírka 15 metrov), pretínané ďalšími štyrmi (dĺžka 100 metrov, výška 17 metrov, šírka 10 metrov), tvoriace akúsi mriežku. V komorách tunela bolo umiestnených 15 kovových konštrukcií, z ktorých 12 sú vlastne trojposchodové budovy, ostatné majú jednu alebo dve úrovne. Vonkajší plášť je z mäkkej ocele s hrúbkou 9,5 mm podopretý vnútorným oceľovým rámom. Konštrukcie sú namontované na pružinách a dokážu odolať zemetraseniu i tlakovej vlne po jadrovom útoku.

 

img

Vstup do Noradu.

 

Vstup do bunkra Súdneho dňa – zakrivený jeden a pol kilometrový tunel cez horu Cheyenne – je uzavretý masívnymi hermetickými dverami s hmotnosťou 25 ton a metrovou hrúbkou. V blízkosti je rozmiestnený viacvrstvový systém protivzdušnej obrany a bezpečnostné jednotky sú schopné odolať viacdňovému obliehaniu.

 

img

Tieto dvere majú metrovú hrúbku a vážia 25 ton.

 

 

img

Vnútorné priestory Noradu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čo sa skrýva pod Moskvou? Kam vedú tajné podzemné chodby z Kremľa? Komu slúžia luxusné bunkre na úrovni špičkových hotelov?

 

 

Zóny so zakázaným prístupom (Rusko) 

 

Vo Washingtone opakovane tvrdili, že v prípade vojenského konfliktu s Ruskom je prvoradou úlohou americkej armády neutralizovať takzvané zóny so zakázaným prístupom (Anti-Access/AreaDenial, A2AD). Takto nazýva Pentagon nepriateľské územie pokryté výkonným systémom protivzdušnej obrany, protilodnými raketami, pobrežnými a operačno-taktickými údernými systémami a zariadením elektronického boja. V Rusku sú to Krym a Kaliningradská oblasť. V NATO sa domnievajú, že vojenské jednotky tam utrpia neprimerane vysoké straty.

 

img

Pobrežie Kaliningradskej oblasti.

 

 

img

Kaliningrad na mape.

 

V Kaliningrade – veliteľstve Baltskej flotily, a v regióne sa nachádza pôsobivé medzidruhové vojenské zoskupenie. Konkrétne, je tu nasadený OTPC Iskander. V zóne ich dosahu sú európske základne NATO a americké zariadenia protiraketovej obrany. Región chránia pred leteckými útokmi 2 protilietadlové raketové brigády a 3 pluky elektronického boja.

 

img

Prehliadka Čiernomorskej flotily.

 

Krym – základňu Čiernomorskej flotily – chránia pobrežné protilodné systémy. Ich dosah sa pohybuje od 500 do 1 500 kilometrov, na dostrel majú aj celé turecké pobrežie. Ich potenciálnym cieľom je akákoľvek loď v Čiernom mori. Okrem toho na polostrove sídli 22. armádny zbor s veliteľstvom v Sevastopole. Jeho súčasťou je 1096. samostatný protilietadlový raketový pluk s modernými systémami protivzdušnej obrany na odrazenie leteckého útoku. V úzkom spojení so silami vzdušných síl pôsobia formácie 4. armády výsadkových síl a protivzdušnej obrany.

 

img

Mapa dostrelu ruských pobrežných a námorných raketových systémov z Krymu.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Biznis s ruskou čokoládou. Prečo kupujú Číňania a Američania ruské sladkosti?

 

 

 

Námorná základňa Yulin (Čína) 

 

Jedno z najtajnejších zariadení Číny sa nachádza na ostrove Hainan. Prvýkrát o tejto základni informovali Američania v roku 2008 a poskytli satelitné snímky dvoch 950-metrových mól a štyroch menších kotvísk. Podľa expertov môžu byť v Yuline súčasne rozmiestnené dve úderné skupiny lietadlových lodí alebo veľké univerzálne výsadkové lode.

 

img

Pohľad na základňu Yulin zo satelitných snímok.

 

To najzaujímavejšie je však skryté pred satelitmi: hlavná infraštruktúra sa nachádza v skalných jaskyniach. Podľa Pentagonu tam sídlia strategické jadrové ponorky, každá s 12 balistickými jadrovými raketami. Je tam dostatok miesta pre dve desiatky ponoriek.

 

img

Vojenská prehliadka na ostrove Hainan.

 

Ostrov Hainan a základňa Yulin patria do Južnej vojenskej oblasti – najmocnejšej v čínskych ozbrojených silách. Nečudo, veď Peking považuje Juhočínske more za svoje dedičstvo (léno) a veľmi bolestne reaguje na pokusy USA konať v tejto oblasti.    

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona