Koalícia sa zhodla na tom, kto má vybrať policajného prezidenta

NETKY.SK • 4 Október 2021, 17:01 • 2 min
Koalícia sa zhodla na tom, kto má vybrať policajného prezidenta

BRATISLAVA - Súčasná úprava pochádza z čias riadenia rezortu Denisou Sakovou. Koaličným poslancom sa však nepáči, a preto navrhli zmenu, ktorá je podľa nich spojená s politickou zodpovednosťou.

slovakia

left justify in out

Koalícia sa zhodla na tom, aby si policajného prezidenta vyberal minister vnútra. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol v pondelok v súvislosti s návrhom koaličných poslancov predloženým do parlamentu.

 

img

 

Šéf rezortu by si podľa neho mohol zvoliť prezidenta Policajného zboru sám, vypočutie vo výbore by malo iba konzultačný charakter. "Diskusie, samozrejme, prebiehajú v rámci celého balíka opatrení, ktoré treba urobiť. Politická zhoda v rámci koalície na tom, aby si o policajnom prezidentovi rozhodol minister vnútra, tu je, takže k tomuto kroku sa pristupuje. Keďže on zaňho nesie zodpovednosť, mal by si ho vyberať aj odvolávať," skonštatoval predseda vlády.

 

Prečítajte si tiež"Som opatrne pozitívna," zhrnula pocity zo Slovenska šéfka delegácie Európskeho parlamentu

 

Koaliční poslanci v novele zákona navrhujú posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale kandidáta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície a inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu.

 

img

 

Podľa aktuálneho zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva vláda na návrh ministra vnútra. K súčasnej právnej úprave došlo za ministerky za Smer-SD Denisy Sakovej.

 

K téme: Minister vnútra vymenoval dočasného šéfa polície

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) koncom septembra vymenoval do funkcie dočasne povereného prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Ten nahradil vo vedení polície Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť skončil k 15. septembru. Rozhodol sa tak po tom, ako ho na konci augusta obvinila Krajská prokuratúra v Bratislave zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies