Mini domy sú IN!

NETKY.SK • 5 Január 2022, 16:32 • 2 min
Mini domy sú IN!

Nie nadarmo sa hovorí, čo je malé, to je milé, a to platí aj pre tieto domčeky. Rozruch okolo trendu malých domov narastá. Tu platí, že menej miesta a vecí môže v našich životoch vytvoriť priestor pre dôležitejšie veci.

slovakia

left justify in out

Multimiliardový šéf Tesly Elon Musk si jeden mini domček prenajal v Boca Chica v Texase, keď pracoval na svojom projekte SpaceX. „Cítim sa domáckejšie žiť v malom dome,“ napísal na sociálnej sieti.

 

img

 

Korene malých domčekov možno hľadať u amerického prírodovedca a esejistu 19. storočia Henryho Davida Thoreaua, ktorého kniha Walden je inšpiratívnou meditáciou o jednoduchom živote v prírodnom prostredí. Jay Shafer, „krstný otec malých domčekov“, stál na čele moderného hnutia, keď v roku 1999 postavil malý domček na kolesách a napísal knihu The Small House Book. Shafer založil spoločnosť Tumbleweed Tiny House a potom sa zameral na sociálnu spravodlivosť a práva na bývanie.

 

img

 

Fanúšikovia malých domov presadzujú ekologické vlastnosti obydlí. Napríklad menej materiálu na stavbu a sú energeticky nenáročné. Chris March je zakladateľom Tiny Eco Homes v Northumberlande vo Veľkej Británii a už tri roky žije v jednom zo svojich vlastných návrhov s borovicovým obkladom vo vnútri a cédrovou verandou. S rozmermi 7 m x 2,5 m má dve spálne, dve poschodia a dostatočne vysoké stropy, aby ste sa mohli prejsť po poschodí. Je vybavený „všetkým, čo môj syn a ja potrebujeme,“ uviedol.

 

img

 

Marchova spoločnosť ročne vyrobí okolo 15 malých domov. Medzi klientov patria David a Becky Westwoodovci a syn Joss, ktorý si kúpil štandardný model za 50 000 libier. Tvrdia, že sú nadšení z ich malého domčeka a hovoria, že je to „presne ako život v bežnom dome“. Pôvodne ho umiestnili v kempingu, kde bol mesačný nájom viac ako 500 libier, a odvtedy ho presťahovali do záhrady jedného z rodičov, aby tam bývali bez nájomného.

 

img

 

Náklady na pozemok môžu byť kľúčovým faktorom, alebo kameňom úrazu pri vlastníctve malého domu. March, ktorý vlastní pozemok, na ktorom sa nachádza jeho domček a má tam stavebné povolenie na trvalý pobyt, tvrdí: „Nemám v úmysle postaviť si „normálny“ dom. Mohlo by ma to stáť 200 000 libier, ale môžem minúť 60 000 libier na malý domček a mať úplne nový domov za tretinové náklady, takže je to nanič.“ Životný štýl a hodnoty sú tu hlavnými hnacími silami. Malý domček je prehodnotením  toho, čo je dôležité, ako je posilnenie miestnych komunít alebo ochrana životného prostredia. Možno túžba tráviť viac času s rodinou alebo aktivitami, ktoré zmenšovanie umožňuje.

 

Možno vás zaujme: Chorvátsko v minulom roku výrazne ožilo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies