V Británii to vrie, objavujú sa už vyhlásenia o rozpade vlády

NETKY.SK • 28 August 2019, 12:56 • 2 min
V Británii to vrie, objavujú sa už vyhlásenia o rozpade vlády

LONDÝN - Britská vláda požiadala kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie rokovania parlamentu. Schôdzu prerušia 10. septembra, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorý je naplánovaný na 31. októbra.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Borisa Johnsona sa následne 14. októbra uskutoční tradičný príhovor kráľovej v parlamente. Znamená to však, že poslanci zrejme nebudú mať dosť času, aby schválili zákony, ktorými by mohli zabrániť brexitu bez dohody.

 

img


Poslanec Konzervatívnej strany Dominic Grieve označil krok za "škandalózny" a varoval, že môže viesť k hlasovaniu o nedôvere Johnsonovej vláde. "Táto vláda padne," dodal.

Premiér však tvrdí, že za návrhom pozastaviť činnosť parlamentu nie je snaha pretlačiť brexit bez dohody a poslanci podľa neho budú mať ešte dosť času na debatu o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

 


Johnson žiada európsky blok, aby opätovne otvoril dohodu vyrokovanú jeho predchodkyňou Theresou Mayovou. Stále však trvá na tom, že Británia opustí úniu 31. októbra s dohodou alebo bez nej. Práve tento postoj viedol britskú opozíciu k spolupráci v snahe podniknúť kroky na presadenie zákona, ktorý by zablokoval brexit bez dohody. Vo včerajších hodinách o tom informoval líder labouristov Jeremy Corbyn. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies