Zabitých pučistov v Turecku prestali pochovávať na osobitnom cintoríne

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 08:56 • 2 min
Zabitých pučistov v Turecku prestali pochovávať na osobitnom cintoríne

ISTANBUL - Aktéri neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorí pri ňom zahynuli, nebudú pochovaní na tzv. cintoríne zradcov, ako bolo pôvodne plánované. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na piatkové správy tureckých médií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Istanbulský starosta Kadir Topbaš podľa citovaných zdrojov z prostredia tureckej vlády oznámil, že cintorín tohto druhu nakoniec na okraji mesta nevznikne. Tabuľu s nápisom "Cintorín zradcov", ktorá sa objavila na jednom z priestranstiev, nechal Topbaš po konzultácii s náboženskými orgánmi.


Zatiaľ nie je jasné, čo sa stane s pučistami, ktorých už na tomto mieste pochovali. Ako uviedla turecká agentúra DHA, starosta sa ešte v utorok zastával pôvodného zámeru slovami: "Rodina ho nechce a bude pochovaný na cintoríne zradcov. Tí, čo zradia svoj ľud, nenájdu pokoj ani v hrobe."


Denník Hürriyet uviedol, že Topbaš sa vyslovil za zriadenie takéhoto cintorína päť dní po neúspešnom pokuse o puč z 15. júla. "Tí, čo pôjdu okolo, by ich mali preklínať. Každý, kto tadiaľ pôjde, by ich mal preklínať," cituje zo zverejneného článku DPA.


Ankara tvrdí, že za vzburou armádnej frakcie stojí moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a stovky zranených. Turecké orgány zareagovali masovým zatýkaním a odvolávaním osôb, ktorým pripisujú podiel na prípravách prevratu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies