V Bratislavskom kraji je evidovaných až 256 environmentálnych záťaží

NETKY.SK • 30 Máj 2020, 10:20 • 2 min
V Bratislavskom kraji je evidovaných až 256 environmentálnych záťaží

V Bratislavskom kraji je oficiálne podľa enviroportálu evidovaných 256 environmentálnych záťaží, z toho 59 záťaží je potvrdených, 95 bolo identifikovaných ako pravdepodobných a 92 lokalít je sanovaných, respektíve rekultivovaných. Povedal to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba s tým, že oveľa vážnejším problémom sú podľa neho nelegálne skládky.

slovakia

left justify in out

Nelegálne skládky 

Obyvatelia v Bratislavskom kraji prostredníctvom aplikácie TrashOut nahlásili až 1898 nelegálnych skládok, pričom len 23% z nich bolo vyčistených. "Každá nezasanovaná alebo nesprávne zasanovaná environmentálna skládka ohrozuje vodu, pôdu, vzduch, ale aj biodiverzitu vrátane živočíchov žijúcich v jej blízkosti. Dôsledkom toho vznikajú u ľudí alergie, problémy s dýchacími cestami či rakovina," skonštatoval Droba. V oblasti likvidácie nelegálnych skládok preto navrhuje vytvorenie širokej koalície proti nelegálnym skládkam.

 

img

 

Droba chce proti skládkam bojovať

"Boj s nelegálnymi skládkami bol doteraz neúčinný. Potrebujeme preto spojiť sily štátu, samosprávy, orgánov činných v trestnom konaní vrátane obyvateľov kraja, aby sme nelegálne skládky identifikovali, analyzovali ich vplyv na životné prostredie a tie najnebezpečnejšie environmentálne záťaže začali bezodkladne sanovať," podotkol. Riešenie nebezpečných skládok, až keď vznikne reálny problém, považuje za absolútne nedostatočný prístup. Prvoradou by podľa Drobu mala byť prevencia. "Aby bolo možné vyhnúť sa škodlivým vplyvom environmentálnych skládok na životné prostredie," povedal.

 

Znečistenie podzemných vôd

Droba označil nelegálne skládky za vážny problém aj v súvislosti so znečistením podzemných vôd odpadom z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec) v časti Farná. Predseda BSK považuje tento prípad za ekologickú velezradu. "Som naozaj nahnevaný. A to hlavne preto, lebo k vážnemu znečisteniu neprišlo zo dňa na deň, ale zjavne išlo o cielenú činnosť," napísal Droba na sociálnej sieti. Viac o skládke sa dozviete v článku "Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody"

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona