Sedem miest na zemi, ktoré vyzerajú ako kúsky raja

NETKY.SK • 25 August 2023, 19:00 • 2 min
Sedem miest na zemi, ktoré vyzerajú ako kúsky raja

Už ste objavili svoj raj na zemi? Miesto, kde keď ste sa ocitli, vám zastalo srdce, začalo spievať, okolo vás zastal čas a povedali ste si, že sa vám odtiaľto už nikdy nikam nechce?

slovakia

left justify in out

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko očarujúcich miest tejto planéty, ktoré niečím pripomínajú kúsky neba na zemi. Možno vás inšpirujeme k tomu, aby ste sa vybrali hľadať tú vašu rajskú destináciu...

1. Chefchaouen, Maroko

Romantické, priam rozprávkové mesto v pohorí Rif na severozápade Maroka je jednou z najkrajších destinácií severnej Afriky. Očarujúce kľukaté modré uličky, magická atmosféra, čakajúca za každým ďalším rohom, orientálne vône, dych berúce pamiatky. Mesto, týčiace sa 550 metrov nad morom, tak trochu odrezané od sveta (dostanete sa sem cca za 4 hodiny trajektom z Gibraltaru, alebo asi za 5 hodín autom z Casablancy), je jedným veľkým zážitkom. Navštívte židovskú štvrť, citadelu z 15. storočia, úchvatné etnografické múzeum, potulujte sa po hlavnom námestí Uta el-Hammam, dajte si lahodný marocký čaj, zájdite na miestny trh, plný byliniek, korenín, zeleniny, keramiky, či autentických kožených a kovových suvenírov.

2. Kašmír, India

„Ak existuje raj na zemi, je to tu, je to tu!“ napísal súfijský básnik Amir Khusrau, keď sa ocitol uprostred nezameniteľnej krásy vlniaceho sa kašmírskeho údolia. Krištáľovo-priezračné modré rieky a plesá, idylické lúky plné kvetov všetkých farieb, tradičné drevené domčeky, zasnežené končiare... Kašmírske údolie ponúka celé priehrštia divov a zázrakov turistom počas všetkých štyroch období. Hovorí sa mu aj „Švajčiarsko Indie“, no to zďaleka nezachytáva jeho nebeskú krásu. A čo všetko tu vidieť? Gulmarg je jedno z najobľúbenejších indických lyžiarskych stredísk. Ak nelyžujete, nechajte sa vyviezť lanovkou (vraj najvyššou na svete) z hory Aphawat do výšky 1 200 km, odkiaľ sa vám naskytne neskutočný výhľad. Ak máte priaznivý rozpočet, užite si niekoľko nocí v Khyber Himalayan Resort and Spa, jednom z najlepších himalájskych stredísk. Pahalgam - Údolie pastierov, je obľúbenou destináciou pre pešiu a dobrodružnú turistiku popri rieke Lidder a okolitými zasneženými kopcami. Medzi ďalšie obľúbené ktivity v okolí Pahalgamu patrí golf, lov pstruhov a rafting. Hlavným letným mestom Kašmíru je turistický raj Šrínagar  s nádherným jazerom Dal a množstvom malebných hausbótov.

3. Hallstatt, Rakúsko

Aj u našich susedov nájdete očarujúci kúsok raja v podobe alpského mestečka Hallstatt. Až gýčovitá krása, dramatický kontrast príkrych hôr, odrážajúcich sa v čistučkých jazerných vodách, labute na hladine, domčeky s rozprávkovými fasádami... Mestečko so sotva tisíc obyvateľmi v regióne Salzkammergut ponúka výhľady, aké nenájdete nikde inde vo svete. Oblasť, známa soľnými baňami je už od r. 1997 zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vyvezte sa lanovkou Salzbergbahn  a obdivujte hory a jazero pod vami z výšky 1 000 metrov! Prechádzajte sa len tak po mestečku, obdivujte farebné budovy, navštívte trhové námestie, dajte si kávu a sladké pečivo na brehu jazera. A tento klenot máme celkom na dosah – cca 4 hodiny cesty z Viedne!

4. Galapágy, Ekvádor

Tu sa budete naozaj cítiť ako v inom svete. Galapágske súostrovie - 13 sopečných ostrovov na rovníku nie je možno typickým ostrovným dovolenkovým rajom, no o to hlbšie vám prehovorí do srdca. Miesto výnimočných živočíšnych druhov ako z románov Arthura Conana Doyleho, s dnom oceánu posiatym hviezdicami a pestrofarebnými koralmi, s neopakovateľným reliéfom krajiny. Polovicu tu žijúcich zvierat nenájdete nikde inde na svete. Na piesočnatých plážach vám budú robiť spoločníkov ružové plameniaky, môžete sa plaviť na kajakoch popri párikoch obrovských korytnačiek, šnorchlujúc zdraviť tučniakov... Približne 97 % celého územia Galapágskych ostrovov je súčasťou systému národného parku a zostáva neobývaných. Zvyšné 3 % ostrovov tvoria obývané oblasti ostrovov Santa Cruz, San Cristobal, Isabela a Floreana. V roku 1979 bol Národný park Galapágy vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO. Ak toto nie je raj na zemi, tak čo potom?...

5.  Salvador de Bahia, Brazília

Ak si pod rajom predstavujete skôr mesto, možno pre vás ako stvorený bude Salvador de Bahia v slnečnej Brazílii. Má síce trochu temnú minulosť, no o to farebnejšiu prítomnosť žije dnes. Kedysi bolo mesto dôležitým prístavom pre otrokárov, kde boli privážané tisícky Afričanov nastúpiť svoj trpký údel...Dnes nájdete v meste viac ako príjemné podnebie, nádhernú koloniálnu architektúru s neskutočnou hrou farieb fasád tunajších domov, skvelé jedlo a ešte lepších, večne usmiatych ľudí. Je to roztancované mesto, plné hudby a pouličných večierkov, kde sa vo vzduchu vznáša bezstarostnosť a pozitívny, jednoduchý prístup k životu. Salvador vo východnej Brazílii je takisto na zozname svetového dedičstva UNESCO. Navštívte palác Rio Branco, modrý kostol, zájdite na miestny trh, vyskúšajte tú najlepšiu cachacu. Alebo si trúfnete na hodinu capoeiry s miestnymi majstrami?

6. Bazaruto, Mozambik

Súostrovie Bazaruto je skupina šiestich idylických ostrovov pri pobreží Mozambiku a patrí rozhodne k najkrajším dovolenkovým destináciám Afriky. Ostrovy sú známe svojimi bielymi piesočnatými plážami, tropickou vegetáciou a sú obklopené krištáľovo modrou vodou. Navyše, tento malý kúsok raja vôbec nie je preplnený turistami. Na ostrovoch s chránenou prírodou akoby zastal čas. V miestnych rybárskych dedinách žije približne 3 000 ľudí, ktorí stále brázdia vody na tradičných plachetniciach dhow - štíhlych plavidlách, ktoré tvorili základ stredovekého obchodného systému tiahnuceho sa pozdĺž celého východného pobrežia Afriky. Na jednom zo súostrovia – ostrove Benguerra nájdete niekoľko luxusných rezortov, kde sa môžete ubytovať, hojdať v sieti nad morom, počúvať šum vody, pozerať do korún paliem a užívať si pocit, že ste ten raj na zemi predsa len našli...

7. Roses, Španielsko

A ešte jedna rajská destinácia, nie až tak vzdialená od nás: Roses je prímorské mesto na pobreží Costa Brava, neďaleko španielsko-francúzskych hraníc. Pobrežie lemujú odľahlé romantické zátoky aj pláže vhodné pre rodiny s deťmi, kde sa drsné pohorie Pyrenejí stretáva so Stredozemným morom. Malebné dedinky a ich pamiatky lákajú na príjemné prechádzky. Roses je jedno z najlepších miest, kde si môžete užívať život ako praví Španieli - pomaly a uvoľnene. Navštívte pláž La Punta, urobte si výlet do národného parku Cap de Creus alebo na hrad Trinidad. Vychutnávajte rajskú atmosféru na hlavnej promenáde mestečka so skvelými reštauráciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies