Za zrážku vlakov môže podľa gréckeho premiéra ľudská chyba

NETKY.SK • 2 Marec 2023, 12:39 • 2 min
Za zrážku vlakov môže podľa gréckeho premiéra ľudská chyba

Jedna z najhorších železničných katastrof v Grécku, ktorá si vyžiadala najmenej 43 obetí, bola spôsobená "tragickou ľudskou chybou", uviedol tamojší premiér. Premiér Kyriakos Mitsotakis sa vyjadril po návšteve miesta, kde došlo v utorok večer k čelnej zrážke osobného spoja a nákladného vlaku.

slovakia

left justify in out

Miestny prednosta bol obvinený z neúmyselného zabitia. Grécky minister dopravy podal demisiu.
Záchranné tímy pokračujú v pátraní po preživších.
Nehoda sa stala v utorok tesne pred polnocou. Osobný vlak s približne 350 ľuďmi sa zrazil s nákladným vlakom, keď vychádzal z tunela po opustení mesta Larissa.
Stále nie je jasné, prečo tieto dve služby jazdili na rovnakej trati.
Prednosta, ktorý má na starosti signalizáciu, vinu odmieta a nehodu pripisuje možnej technickej poruche.


Po návšteve miesta nešťastia Mitsotakis povedal, že všetko poukazuje na "tragickú ľudskú chybu".
"Spravodlivosť urobí svoju prácu," povedal v televíznom prejave. "Ľudia sa budú zodpovedať, zatiaľ čo štát bude na strane ľudí."
Minister dopravy Kostas Karamanlis pri oznámení svojej rezignácie uviedol: "Keď sa stane niečo také tragické, nie je možné pokračovať a tváriť sa, že sa to nestalo."
Odborové zväzy uviedli, že kolízie majú viacero faktorov a nehoda poukázala na chronické nedostatky vrátane nedostatku personálu, nefunkčných signálov a zastaraných zariadení.


Prvé štyri vozne osobného vlaku sa vykoľajili a prvé dva začali horieť a boli "takmer úplne zničené", uviedol regionálny guvernér Tesálie Kostas Agorastos.
Vlak smeroval z Atén do Solúna, kde žije značná študentská populácia, a predpokladá sa, že mnohí vo vlaku boli študenti, ktorí sa tam vracali po dovolenke.
Pozostalí opísali chaotické scény po havárii, pričom jeden otrasený cestujúci pre BBC povedal: "Ľudia boli v panike a kričali."
Giannis Antonoglou, ktorý unikol z piateho kupé osobného vlaku, povedal, že okná sa náhle rozbili a "skončili sme naklonení o 45 stupňov, akoby sme sa chceli prevrátiť".
Stergios Minenis, 28-ročný pasažier, ktorý vyskočil do bezpečia z vraku, pre tlačovú agentúru Reuters povedal: "Požiar bol okamžitý. Keď sme sa prevracali, už horel."
Niektorí cestujúci uviedli, že boli nútení rozbiť okná vozňa svojimi telami alebo batožinou, aby unikli horiacim troskám.
Starosta Larissy povedal, že niektorí z tých, ktorí zomreli, budú identifikovateľní iba pomocou genetického testovania.
Príbuzní nezvestných pasažierov poskytli vzorky DNA, aby pomohli identifikovať telá, uviedla nemocnica v Larisse.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies