Muž vyrába svetlo z plastových fliaš, pomáha tým najchudobnejším ľuďom

NETKY.SK • 6 August 2019, 13:27 • 2 min
Muž vyrába svetlo z plastových fliaš, pomáha tým najchudobnejším ľuďom

Viete si predstaviť, že by ste v dnešnej dobe nemali prístup k elektrickej energii?

slovakia

left justify in out

To je, žiaľ, realita nejednej domácnosti po celom svete. Napriek tomu, že väčšina populácie elektrinu berie ako absolútnu samozrejmosť, stále sú medzi nami ľudia, ktorým jednoducho chýba. Uvedomil si to aj Illac Diaz, Filipínec, ktorý mal možnosť vidieť podmienky rodín, v ktorých žili jeho krajania v období po ničivých búrkach. Práve to bol prvý impulz k tomu, aby v roku 2011 založil nadáciu MyShelter Foundation.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Starting Board Duties at MIT SPURS. Excited to be back in my second HOME

Príspevok, ktorý zdieľa Liter of Light (@literoflight),

 

Diaz chcel pomôcť úbohým ľuďom, ktorí vďaka živlu prišli o všetko, a tak hľadal spôsoby, ako im aspoň trochu zjednodušiť každodenný život. Zanechal svoje pôvodné zamestnanie a dal sa na štúdium urbanizmu a architektúry v Technologickom inštitúte v americkom Massachusetts. Odtiaľ si priniesol množstvo nápadov a vízií, ktoré postupne začal realizovať vo svojej rodnej krajine.

 

 

Rozhodol sa využiť technológiu „svietiacich fliaš“, ktorú v roku 2002 vynašiel Alfredo Mosero. Práve vďaka nej pomohol už viac ako 350-tisíc rodinám po celom svete. Ide v podstate o jednoduché nádoby z plastových fliaš, ktoré fungujú na báze lomu svetla, solárnej energie, batérie a LED svetla. Takýmto spôsobom sa v oblastiach bez elektrickej siete osvetľujú nielen jednotlivé obydlia, ale aj ulice.

 

 

Diaz si spôsob výroby týchto alternatívnych svietidiel nenechal pre seba. Učí to ľudí v mnohých krajinách, aby sa k svetlu dostali všetci tí, ktorí to potrebujú. Ide teda o metódu, ktorá je nielen ekologická, ale aj sociálna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies