SR víta hlbšie prepojenie medzi USA a EÚ v rámci NATO

NETKY.SK • 30 Január 2021, 14:58 • 2 min
SR víta hlbšie prepojenie medzi USA a EÚ v rámci NATO

BRATISLAVA - Jasné záväzky Spojených štátov amerických v rámci kolektívnej obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) a ochota aktívnejšie konzultovať s európskymi spojencami všetky bezpečnostné otázky. Takto sa vyjadrili Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia s veľvyslankyňou USA na Slovensku Bridget A. Brink to povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

 

img


Štátny tajomník zdôraznil, že európske štáty by mali začať otvorenejšie diskutovať o tom, v ktorých oblastiach prevezmú väčšiu zodpovednosť za spoločnú bezpečnosť transatlantických spojencov a ako prispejú k riešeniu globálnych problémov.

 

img

 

Medzi také podľa neho patrí aj čoraz znepokojujúcejší odklon od zásad právneho štátu či nedodržiavanie demokratických pravidiel, a to aj v blízkom susedstve Európskej únie (EÚ).

 

V súvislosti s aktuálnou situáciou v Bielorusku či Ruskej federácii, kde zatknutie opozičného lídra Alexeja Navaľného vyvolalo demonštrácie, obe strany potvrdili význam podpory občianskej spoločnosti a nevyhnutnosť rešpektovania spravodlivej politickej súťaže.

 

img

 

Klus na záver dodal, že SR víta zahraničnopolitické priority novej americkej administratívy, ktorých súčasťou je aj opätovný príklon Spojených štátov k EÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona