Ale ako sa cítia narcisti, keď sa vzťahy skončia? Pociťujú zlomené srdce?

NETKY.SK • 9 Marec 2024, 08:45 • 2 min
Ale ako sa cítia narcisti, keď sa vzťahy skončia? Pociťujú zlomené srdce?

Narcistický rozchod je chaotický. Bude tu veľa bolestivých myšlienok a emócií, ktoré budete musieť spracovať a prekonať, ale tiež sa budete musieť naučiť, ako sa chrániť pred zneužívaním po rozchode, ak chcete mať úspešnú cestu uzdravenia. Narcista bude používať manipulačné taktiky, aby ochránil ich grandiózny zmysel pre seba, upokojil ich strach z opustenia a reguloval bolestivé myšlienky s ktorými zápasí.

slovakia

left justify in out

Ale ako sa cítia narcisti, keď sa vzťahy skončia? Pociťujú zlomené srdce? Je to zložitá otázka – a odborníci na duševné zdravie tvrdia, že odpoveď závisí od niekoľkých faktorov, vrátane toho, aký typ narcistu sú, či je tu iná osoba, o ktorú sa zaujímajú a ktorá je ľahko dostupná, a či mal slovo pri ukončení vzťahu.

"Majú zlomené srdce? Nie je fér, aby som povedal, že nie," hovorí Ramani Durvasula , psychológ a autor knihy "Should I Stay or Should I Go?: Surviving a Relationship with a narcissist". " "Svoje zlomené srdce pociťujú ako veľmi hanebné, pretože sa im zdá slabé a zraniteľné."

Narcistický rozchod je chaotický. Bude tu veľa bolestivých myšlienok, pocitov a emócií, ktoré budete musieť spracovať a prekonať, ale tiež sa budete musieť naučiť, ako sa chrániť pred zneužívaním po rozchode, ak chcete mať úspešnú cestu uzdravenia. Po rozchode bude narcista používať manipulačné taktiky, aby ochránil ich grandiózny zmysel pre seba, upokojil ich strach z opustenia a reguloval bolestivé myšlienky, pocity a emócie, s ktorými zápasia.

Má narcista city?

Narcisom – okrem ich grandióznosti a potreby pozornosti a overenia – chýba empatia. Inými slovami, starajú sa o seba a nie o ostatných. 

Je to však bežný mýtus, že narcisti nemajú city.

"Skutočne majú city. Majú veľmi veľké city. Majú city len pre seba a nie pre vás," hovorí Chelsey Cole , psychoterapeutka a autorka knihy "If Only I'd Known: How to Outsmart Narcissists, Set Guilt-Free Boundaries, and Create Unshakeable Self-Worth."


Ste zo všetkého zrazu ničím

Doktorka Judith Orloffová, klinická psychiatrička z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, pre Insider povedala, že narcisti vás dokážu rýchlo prinútiť, aby ste si ich zamilovali, pretože sú veľmi zbehlí v tom, aby sa stali stredobodom vášho vesmíru.

"Narcisti prezentujú falošné ja, kde môžu pôsobiť očarujúco a inteligentne, a dokonca aj dávajúc," povedala. "Kým nebudeš robiť veci podľa nich. Potom vychladnú, zadržiavajú a trestajú." Ľudia s narcistickou poruchou osobnosti môžu vo vzťahoch konať zdanlivo nevyspytateľne a intenzívne. V jednom momente sa môže zdať, že na vás zbožňujú všetko. V nasledujúcom okamihu budete mať pocit, akoby ste boli jediným dôvodom, prečo sa všetko rozpadá.

Tri predodchodové fázy narcistu

Idealizácia - Počas fázy idealizácie vám narcista prejaví pozornosť a náklonnosť. Využijú "love bombing", vďaka čomu sa budete cítiť jedinečne a žiadane. Povedia vám, akí ste dokonalí a aké majú šťastie, že vás majú vo svojom živote. Táto fáza môže byť veľmi intenzívna a ohromujúca, často trvá len niekoľko dní alebo týždňov až po niekoľko mesiacov.

Devalvácia - Akonáhle narcista od vás dostane to, čo chce, začne vás znehodnocovať.

Môžu vás začať kritizovať, zľahčovať a obviňovať vás za všetko, čo sa vo vzťahu pokazí, spolu s rôznymi inými červenými vlajkami;

Môžu sa stať emocionálne manipulatívni, používať gaslighting, aby vás obviňovali , a projekciu, aby ste pochybovali o svojej vlastnej realite;

Môžu tiež stiahnuť svoju náklonnosť a stať sa chladnými a vzdialenými.

Vyradenie - Záverečná fáza cyklu je zhadzovanie. Narcista vás odhodí, keď vás už nebude potrebovať alebo keď si nájde niekoho iného, ​​koho si bude idealizovať. Môžu zmiznúť bez varovania, takže sa budete cítiť zmätení a zranení. Môžu vás tiež kruto zhadzovať, obviňovať vás zo všetkých možných vecí a obviňovať vás z neúspechu vo vzťahu.

Je dôležité poznamenať, že cyklus sa môže opakovať, pričom narcista sa vracia do vášho života počas fázy idealizácie. To môže vytvoriť traumatickú väzbu , kde sa cítite pripútaní k narcistovi napriek zneužívaniu.

Náhradu za vás nájde dostatočne rýchlo

Keď sa mu nepodarí nalákať vás späť do svojej siete klamstiev, rýchlo si nájde niekoho, kto vás nahradí. O svojom novom úlovku dá vedieť celému svetu, najmä vám. 

Zatiaľ čo vy sa stále snažíte vyliečiť a postaviť sa na nohy po rokoch zneužívania z jeho rúk, on sa cez noc vráti na zoznamovaciu scénu. Postará sa o to, aby ste o jeho novej partnerke vedeli a všade ju predvádzal. Môžete vidieť ich zamilované obrázky na exotických miestach na jeho sociálnych sieťach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: eu.usatoday.com, businessinsider.com, unfilteredd.net, kaminiwood.com. titulná foto: couplesinstitutecounseling.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies