Za údržbu chodníkov zodpovedajú vlastníci nehnuteľností

NETKY.SK • 19 Január 2017, 09:18 • 2 min
Za údržbu chodníkov zodpovedajú vlastníci nehnuteľností

BRATISLAVA – Zodpovednosť za údržbu zasnežených a zľadovatených chodníkov v mestách a obciach majú aj vlastníci, správcovia a užívatelia priľahlých nehnuteľností.

slovakia

left justify in out

„Podľa zákona o cestných komunikáciách, chyby v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov vrátane priechodov pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Avšak iná situácia je pri chodníkoch priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá hraničí s cestou, alebo miestnou komunikáciou, za ktorú zodpovedajú vlastníci, správcovia a užívatelia priľahlej nehnuteľnosti,“ uviedla dnes pre agentúru SITA výkonná riaditeľa Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová.

 

Cestný zákon podľa nej ukladá povinnosť starať sa o údržbu takýchto chodníkov paradoxne nie vlastníkovi chodníka, ale vlastníkom, správcom, alebo užívateľom priľahlej nehnuteľnosti.

 

„Vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľnosti podľa zákona zároveň aj zodpovedajú za škody, ktoré vznikli v dôsledku poľadovice alebo snehu na chodníku, ak bez prieťahov nezabezpečili ich odstránenie,“ upozornila na povinnosti Anna Krajčiová. Zároveň uviedla, že podrobnejšie sú povinnosti pri údržbe chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam určené vo všeobecne záväzných nariadeniach jednotlivých miest a obcí, ktoré upravujú napríklad čas, do ktorého musí byť chodník vyčistený, šírku priechodnosti, druh posypového materiálu a podobne.

 

„Za nesplnenie týchto povinností hrozia vlastníkom, správcom a užívateľom priľahlých nehnuteľností, okrem náhrady vzniknutej škody, aj ďalšie sankcie,“ doplnila Krajčiová.
Taktiež pripomenula, že prenesenie zodpovednosti za údržbu chodníkov z vlastníka chodníka na vlastníka, správcu, alebo užívateľa priľahlej nehnuteľnosti je v zákone od roku 1984, teda ešte z obdobia minulého režimu. „Kým napríklad v susednej Českej republike bola tzv. chodníkovou novelou obdobného zákona už v roku 2009 určená zodpovednosť za stav chodníkov na ich majiteľov, ktorými sú vo väčšine prípadov obce a mestá, naša legislatíva zostala nezmenená,“ skritizovala stále platnú legislatívu Anna Krajčiová. „Naďalej teda aj vlastníci bytov v bytových domoch, a to vrátane seniorov a zdravotne postihnutých občanov, musia zobrať do rúk lopaty a postarať sa o chodník, ktorý im nepatrí, alebo minimálne platiť nemalé náklady na jeho zimnú údržbu,“ uzavrela Anna Krajčiová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies