Výučba nemeckého jazyka na školách rapídne klesá, konštatoval Rakúsky inštitút na Slovensku

NETKY.SK • 18 September 2019, 15:55 • 2 min
Výučba nemeckého jazyka na školách rapídne klesá, konštatoval Rakúsky inštitút na Slovensku

BRATISLAVA - Výučba nemeckého jazyka na školách rapídne klesá. Kým v roku 2009 maturovalo z nemčiny 17 452 stredoškolákov, v minulom školskom roku to bolo iba 2 678 žiakov.

slovakia

left justify in out

Rapídne klesol aj počet stredoškolákov študujúcich nemčinu. Na stretnutí s novinármi o tom dnes informovali výkonný riaditeľ spoločnosti Stengl Andrej Petrovaj, riaditeľka Rakúskeho inštitútu Jana Homolová, prodekanka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity Bratislava Viera Rozinajová .

Kým pred desiatimi rokmi sa na stredných školách v nemeckom jazyku vzdelávalo viac ako 175-tisíc žiakov, v školskom roku 2018-2019 to bolo už iba o niečo viac ako 80-tisíc, čo je pokles o viac ako polovicu. Nemecké a rakúske firmy na Slovensku zamestnávajú približne 185-tisíc ľudí a hlavným komunikačným jazykom u nich je nemčina. Uvádza to 47,5 percent opýtaných firiem, angličtinu ako hlavný komunikačný jazyk uvádza len 23,4 percent.

O znalosť zamestnancov so znalosťou nemčiny je vo firmách záujem, napríklad začiatkom septembra bolo na portáli Profesia.sk voľných viac ako 200 pracovných ponúk so znalosťou nemčiny zo segmentu informačných a komunikačných technológií (IKT). Znalosť úrovne C1 alebo C2 si uvádza len 10 percent uchádzačov o zamestnanie. Niektoré firmy v oblasti IKT na rôzne pozície pritom ponúkajú za určitú úroveň nemčiny platový bonus, ktorý sa môže vyšplhať až na sumu 400 eur mesačne.

Nárast záujmu firiem o nemčinu zaznamenáva aj Rakúsky inštitút. „Výraznejší záujem sme zaznamenali za posledných štyri až päť rokov. Záujem o kurzy majú čoraz častejšie i firmy, ktoré k nám expandovali z angloamerického priestoru. Tieto poskytujú práve zo Slovenska častokrát podporu v nemecky hovoriacich krajinách. Stretli sme sa už aj s firmami, ktoré hľadali svojich nových spolupracovníkov nie až tak podľa ich dosiahnutej kvalifikácie, ale na základe dobrých jazykových zručností,“ povedala riaditeľka Rakúskeho inštitútu Jana Homolová.

 

img


Na klesajúci počet nemecky hovoriacich odborníkov na informačné technológie reaguje bezplatný kurz nemeckého jazyka STENGL IT Stengl Akademie.

 

„Na fakulte študuje IT odbor okolo 1200 študentov. Angličtina je pre našich študentov povinná, bez nej sa vo svete informačných technológií prakticky nedá žiť. Nemčina je však vzhľadom na našu zemepisnú polohu veľmi užitočná. Znalosť nemčiny otvára dvere aj k zaujímavým pozíciám na pracovnom trhu,“ uviedla Viera Rozinajová, prodekanka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity Bratislava, ktorá sa tento rok spolu s Rakúskym inštitútom v Bratislave stala partnerom STENGL IT Akademie. Kurz získal aj záštitu Rakúskeho veľvyslanectva v Slovenskej republike.

Posilniť výučbu aj iných svetových jazykov popri dominantnej angličtine sa pokúsila ministerka školstva Martina Lubyová, vo výučbe jazykov presadila zmenu.

 

Doteraz sa žiaci učili povinne anglický jazyk už od tretieho ročníka a k nemu si zvolili v siedmom ročníku ďalší svetový jazyk, teda nemecký, taliansky, francúzsky, ruský alebo španielsky. Po novom si žiaci budú môcť vybrať svetový jazyk, ktorý sa začnú učiť v 3. ročníku povinne.

 

Ak si žiak nevyberie anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v 7. až 9. ročníku zvoliť ako druhý cudzí jazyk. Táto zmena je však pre školy dobrovoľná. Podľa ministerky nás k výučbe aj iných cudzích jazykov zaväzuje Bolonská deklarácia. Tzv. Bolonský proces sa začal v roku 1998 Deklaráciou o harmonizácii výstavby Európskeho systému vysokého školstva. Na ňu nadviazala Bolonská deklarácia z roku 1999 o založení Európskeho vysokoškolského priestoru (EHEA). Podpísalo ju 29 európskych štátov. Slovenská republika je signatárom deklarácie od jej podpisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies