Čerpanie eurofondov v novom programovom období musí byť rýchlejšie a efektívnejšie ako doteraz

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 09:58 • 2 min
Čerpanie eurofondov v novom programovom období musí byť rýchlejšie a efektívnejšie ako doteraz

BRATISLAVA - Predsedovia samosprávnych krajov na regionálnej konferencii SK8, ktorá sa konala online formou vo štvrtok 20. mája, sa zhodli na tom, že čerpanie eurofondov musí byť v novom programovom období 2021 až 2027 rýchlejšie a efektívnejšie ako doteraz.

slovakia

left justify in out

Pri novom spôsobe čerpania peňazí zo zdrojov Európskej únie by práve kraje mali zohrávať dôležitú úlohu. „Tieto peniaze musia byť využité podľa potrieb obyvateľov tam, kde sú najviac potrebné. Chceme aby ľudia v regiónoch reálne vnímali a cítili, že sa ich okolie mení k lepšiemu,“ povedal predseda SK8 Jozef Viskupič.

 

img


Diskutujúci sa zhodli na potrebe uplatňovania princípu partnerstva a využívania skúseností samospráv pri príprave a uplatňovaní politiky súdržnosti. Podľa Viskupiča práve župy majú najširšiu znalosť o potrebe budovania škôlok, revitalizácie okolia, bezpečnosti cyklotrás a ďalších investícií.

 

Prečítajte si tiež: Čerpanie a riadenie eurofondov už bude jednoduchšie a rýchlejšie


Rovnakú dôležitosť pripisujú spolupráci medzi štátom a samosprávami, ako aj stanovenie jasnej metodiky zo strany štátu. Podľa nej by následne mali postupovať príslušné sprostredkovateľské orgány. Samosprávy očakávajú, že budú do tvorby architektúry eurofondov zapájané čoraz intenzívnejšie aj na odbornej úrovni.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies