Za obed, ktorý si žiak v jedálni nevyberie a neodhlási sa, rodičia zaplatia

NETKY.SK • 20 September 2019, 8:45 • 2 min
Za obed, ktorý si žiak v jedálni nevyberie a neodhlási sa, rodičia zaplatia

BRATISLAVA – Dotácia na obedy, ktorá začala pre žiakov základných škôl platiť od začiatku septembra, sa vzťahuje na každé vydané jedlo.

slovakia

left justify in out

Každý obed, ktorý si žiak nepreberie a neodhlási sa z neho, budú musieť rodičia zaplatiť. To potvrdil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

 

"Ak sa dieťa neodhlási z obeda, rodič bude musieť uhradiť celú hodnotu jedla. V takomto prípade dieťaťu nepatrí dotácia na stravu, nakoľko neodobralo obed, čo je jednou zo zákonných podmienok pre poskytovanie tejto dotácie," ozrejmila Alena Madzinová zo Školského úradu vo Veľkom Slavkove v okrese Poprad, ktorý poskytuje odbornú a poradenskú činnosť pri zabezpečovaní preneseného výkonu štátnej správy na úseku školstva 23 základným školám podtatranského regiónu.

 

img

 

Madzinová podotkla, že spôsob úhrady za neodobratý obed si musí určiť škola, respektíve zriaďovateľ. "Vo väčšine prípadov budú zariadenia školského stravovania vyberať zálohové platby vo výške 20 eur," uviedla.

 

Podľa Madzinovej je dôležité, aby školy dôkladne rodičom a deťom vysvetlili podmienky poskytovania dotácie na obedy a zároveň ich viedli k zodpovednému správaniu sa voči pripravovanému jedlu, ako aj vynaloženej ľudskej práci.

 

Po obedoch zadarmo, na ktoré majú od 1. januára nárok deti v materských školách, od 1. septembra dostávajú dotáciu na stravu aj žiaci základných škôl. Od začiatku školského roka tak každý žiak dostáva denne na stravu 1,2 eura. Dotácia je určená iba na jedlo, nie sú v nej započítané režijné náklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona