VIDEO Farmári pritvrdili, pred budovy agrorezortu a PPA vysypali hnoj

NETKY.SK • 22 Február 2019, 09:03 • 2 min
VIDEO Farmári pritvrdili, pred budovy agrorezortu a PPA vysypali hnoj

BRATISLAVA - Protestujúci farmári v Bratislave v piatok ráno zhruba o 8:00 rozhádzali na vyjadrenie svojho protestu hnoj pred budovou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

slovakia

left justify in out

Obe inštitúcie totiž podľa protestujúcich farmárov, geodetov a lesníkov kryjú subvenčné podvody a nedodržiavajú zákony. O ďalšej forme a pokračovaní protestov v Bratislave rozhodne štrajkový výbor farmárov, ktorý zasadne o 10:00.

 

img

"PPA dlhodobo nepriznala niektorým protestujúcim farmárom dotácie aj napriek tomu, že majú rozhodnutia okresného, krajského či ústavného súdu. Nepomáhajú nám ani exekučné rozhodnutia. Pritom oponenti majú na naše pozemky zakázaný vstup. Na čo sú však farmárovi všetky tieto rozhodnutia, keď má pozastavené dotácie?" uviedol v piatok ráno protestujúci farmár František Oravec pred budovou PPA.

"Ministerstvo pôdohospodárstva SR neháji malých farmárov. Sme utláčaní a je nám braná pôda. Agrorezort k nám nemá ani úctu. Pred budovu MPRV pokladáme aj dánsku močovinu, ktorá dlhodobo znečisťuje spodné vody na Žitnom ostrove. Tento akt má ministerstvo za to, ako sa k nám správa," povedal v piatok pred budovou MPRV protestujúci farmár Patrik Magdoško.

 

Nespokojní malí a strední farmári, lesníci a geodeti prišli na strojoch do Bratislavy v utorok, aby rokovali o problémoch v agrorezorte a predostreli svoje požiadavky. V stredu (20. 2.) sa stretli na rokovaní o problémoch s členmi vlády. Keďže neboli s jeho výsledkami spokojní, prešli do ostrého štrajku. Ministerka Matečná sa v stredu vyjadrila, že protest organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, mnohí z nich však farmármi nie sú, pretože nemajú ani štvorcový meter pôdy. "Musím povedať, že nie som stotožnená s tým, že legitimizujeme ľudí, ktorí sa vyhrážali zabitím, či na iných si objednávali nástražné a výbušné systémy. Títo ľudia neprišli (na protest) kvôli farmárom, ale prišli pre osobné ciele a zastieranie niektorých faktov," upozornila šéfka agrorezortu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies