Pátranie po ponorke pri ostrove Bali pokračuje. Nádeje na záchranu posádky sú však mizivé

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 14:32 • 2 min
Pátranie po ponorke pri ostrove Bali pokračuje. Nádeje na záchranu posádky sú však mizivé

JAKARTA - Indonézske námorníctvo vo štvrtok pokračuje v intenzívnom pátraní po svojej stratenej ponorke s 53 ľuďmi na palube.

slovakia

left justify in out

Stroj KRI Nanggala 402 zmizol v stredu počas cvičenia. Predpokladá sa, že je príliš hlboko na vytiahnutie a šance na prežitie posádky, veliteľa a troch strelcov sú nízke. Podľa úradov im kyslík v ponorke vydrží do soboty rána.

 

img

 

Ponorka sa stratila neďaleko Bali
Po ponorke vyhlásili pátranie, keď nepodala správu, tak ako bolo plánované. Na mieste jej posledného ponoru, zhruba 96 kilometrov severne od ostrova Bali. Zatiaľ nie je potvrdené, či tento incident súvisí s ropnou škvrnou neďaleko turistického raja. 

 

Náčelník námorníctva Yudo Margono uviedol, že záchranári našli v oblasti neidentifikovaný objekt s vysokým magnetizmom. Veria, že nejde o nezvestnú ponorku. 

 



Na pátracej akcii sa zúčastňuje viac ako 20 lodí indonézskeho námorníctva, dve ponorky a päť lietadiel. Na miesto, kde sa nachádzajú škvrny, smeruje aj prieskumná loď s detekčnými zariadeniami.

 

V sobotu až nedeľu by sa mali pridať aj záchranné lode zo Singapuru a Malajzie a svoju pomoc ponúkli aj Austrália, Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko, Rusko, India, Turecko a Južná Kórea.

 

Pátrací tím sa k ponorke nedostane
Námorníctvo predpokladá, že sa ponorka potopila do hĺbky 600 až 700 metrov. To je oveľa viac, ako je jej odhadovaná hĺbka kolapsu - 200 metrov.

 

Frank Owen zo Submarine Institute of Australia uviedol, že ponorka môže byť až v príliš veľkej hĺbke na to, aby mohol zakročiť záchranný tím.

 

 

Ponorku možno podľa jeho slov vytiahnuť bez poškodení z hĺbky 500 metrov. Či by mohla v hĺbke 700 metrov implodovať, Owen nevedel povedať.

Podľa námorníctva sa mohlo stať, že pri ponore nastali problémy s elektrinou, čo mohlo viesť k strate kontroly nad ponorkou a tiež znemožneniu vykonať núdzové postupy, vďaka ktorým by vyplávala späť na hladinu.

Ponorku zostrojenú v Nemecku, Indonézia využívala od roku 1981. V rokoch 2007 až 2012 absolvovala v Nemecku, Indonézii a Južnej Kórei údržbu a generálne opravy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies