Za najväčšie riziko považujú firmy kybernetické útoky

NETKY.SK • 18 Január 2022, 17:07 • 2 min
Za najväčšie riziko považujú firmy kybernetické útoky

MNÍCHOV – Najväčšie riziko pre firmy vo svete predstavujú kybernetické útoky. Uviedla to v utorok v najnovšom prieskume o globálnych rizikách pre podniky Risk barometer 2022 firma Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), ktorá je súčasťou poisťovacej spoločnosti Allianz.

slovakia

left justify in out

Prieskum na vzorke 2 650 zástupcov firiem a bezpečnostných expertov z 89 krajín ukázal, že najväčšou hrozbou pre podnikanie sú v tomto roku hekeri. Za kybernetickými útokmi nasledovali na 2. až 4. mieste prerušenie prevádzky, prírodné katastrofy a pandémia. Podľa prieskumu AGCS, ktorý zverejnila agentúra DPA, ani veľmi dobré bezpečnostné opatrenia na 100 % neochránia podniky pred útokmi hekerov. „Firmy investujú obrovské peniaze do zlepšenia kybernetickej bezpečnosti, napriek tomu vidíme, že útočníci dokážu bariéry prelomiť a v niektorých prípadoch spôsobiť firmám obrovské škody,“ povedal manažér AGCS Jens Krickhahn.

 

img

 

Prieskum spoločnosti potvrdzuje viaceré analýzy v oblasti počítačovej kriminality. Americká spoločnosť Cybersecurity Ventures odhaduje, že počítačová kriminalita spôsobila v minulom roku vo svete škody za približne 6 biliónov USD (5,28 bilióna eur). V roku 2025 by sa tieto škody mohli vyšplhať až na 10,5 bilióna USD. Odhadovaná suma zahrnuje krádeže dát a ich zničenie, stratu produktivity, krádeže duševného vlastníctva a iné zločiny, ako aj náklady na nápravu škôd. Obavy z kybernetických útokov majú aj energetické firmy. Potvrdil to na energetickom samite, organizovanom denníkom Handelsblatt, šéf energetického koncernu Eon Leonhard Birnbaum. „Nebezpečenstvo kybernetických útokov na (energetický) systém sa bude zvyšovať,“ uviedol.

 

Možno vás zaujme: Na dotácie nájomného mnohí v maloobchode nedosiahnu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies