AKTUALIZÁCIA: Peter Kažimír ukončil vypoveď na NAKA. Korupciu odmieta!

NETKY.SK • 17 August 2021, 10:32 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Peter Kažimír ukončil vypoveď na NAKA. Korupciu odmieta!

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra dnes vypočula guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra v kauze Mýtnik pre podozrenia z korupcie.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17. augusta 14:54

Ako pre médiá povedal jeho právny zástupca Ondrej Mularčík, výsluch bol štandardný a Kažimír zodpovedal všetky otázky. Vyhodnotiť ho podľa neho musia orgány činné v trestnom konaní.

Obvinenia v rámci akcii Mýtnik I až III podľa Kažimíra kazia obraz o práci jeho samotného, ako aj rezortu financií. „Ale nie sme ešte na konci, sme uprostred vyšetrovania," povedal s tým, že je preňho ťažké uveriť aj vinu jeho bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca, ktorého v pondelok (16. augusta) Najvyšší súd SR vzal do väzby.

 

„Veľmi dobre viem, aké mal kompetencie," skonštatoval. Dodal, že on sa aj ako minister, aj ako guvernér národnej banky riadi zákonmi.

 

Aktualizácia 17. augusta 13:50

„Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti, ani som ju netoleroval, a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ vyhlásil pred novinármi.

 

Kažimír pred novinármi poprel, že by sa niekedy podieľal na akejkoľvek trestnej činnosti. Výpoveď podnikateľa Michala Suchobu a bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho si podľa vlastných slov nevie vysvetliť. Informovali aktuality.sk.

 

Aktualizácia 17. augusta 12:40

Peter Kažimír prišiel do budovy policajného prezídia okolo 11:30 hod. Aktuálne ešte stále vypovedá.

 

Pôvodná správa

V kauze Mýtnik je svedkom bývalý tajomník služobného úradu na ministerstve financií Albín Kotian. Toho vo svojej výpovedi nespomínali ani Michal Suchoba, ani František Imrecze, ani ďalší obvinení funkcionári.

 

Súvisiaci článok: Juraj Šeliga: Páni Petrovia, Slovensko čaká na vaše odpovede!


Vyšetrovateľ predvoláva Kotiana podľa portálu noviny.sk preto, aby zodpovedal niektoré súvislosti, ktoré súvisia s jeho pôsobením vo funkcii na ministerstve financií. Vyšetrovateľ chce identifikovať prípad údajného korupčného prípadu v súvislosti s nákupmi informačných technológií pre finančnú správu, ako je virtuálna pokladnica e-kasa, systém kontrolných známok a systém Aladin. V tejto veci sú spomínaní aj Peter Pellegrini a Peter Kažimír.

 

Prečítajte si: Podľa Imreczeho si expremiér Pellegrini vypýtal províziu 150-tisíc eur

Peter Kažimír, bývalý šéf ministerstva financií a terajší guvernér NBS, má vypovedať práve v prípade Mýtnik, kde ho bývalý prezident finančnej správy František Imrecze vo svojej výpovedi a svedeckých priznaniach označuje za ministra, ktorému dali úplatok vo výške 150-tisíc eur preto, aby po politickej línii dostal podporu na nákup informačného systému e-kasa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies