Prvý farebný televízny prenos bol odvisielaný pred 50 rokmi

NETKY.SK • 13 Február 2020, 13:14 • 2 min
Prvý farebný televízny prenos bol odvisielaný pred 50 rokmi

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách pred 50 rokmi znamenali aj medzník v dejinách Československej televízie. Práve z tohto športového podujatia sa v piatok 14. februára 1970 uskutočnil prvý priamy farebný prenos.

slovakia

left justify in out

Kto sa podieľaľ na prvom farebnom prenose?

"Prvý farebný prenos zahlasovala Elena Galanová. Komentovali ho Karol Polák a Rado Siváček. Centrálnu kameru pre skokanské súťaže mal na starosti František Trutz. Režisérom bol Henry Herda," povedal emeritný archivár STV-RTVS Milan Antonič. Z oblasti televíznej techniky sa o začiatok farebného vysielania v Slovenskej televízii zaslúžil najmä Peter Stahl.

 

Farebné vysielanie ovplyvnila aj ideológia

Do výberu technológie farebného vysielania intenzívne zasahovala ideológia. Väčšina odborníkov v Európe preferovala západonemecký systém PAL, ale pre socialistický blok bol napokon zvolený francúzsky systém SECAM, pretože sa preň rozhodli v Sovietskom zväze. Zrejme aj vďaka osobnej návšteve francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla. Už v období 1965 - 1967 sa s pokusným farebným vysielaním zoznámili poslanci Národného zhromaždenia (vtedajšieho československého parlamentu). Ukážky sa uskutočnili aj v nasledujúcom období, napríklad prípravným vysielaním vo farbe zo Zimných olympijských hier v Grenobli (1968).

 

img

Tesla color 110 ST

 

Majstrovstvá sveta v lyžovaní

Už v júni 1964 bol v Prahe na Petříne zostrojený pokusný vysielač pre farebnú televíziu. O usporiadaní Majstrovstiev sveta v lyžovaní vo Vysokých Tatrách (1970) sa rozhodlo v roku 1967. Hneď začali aj prípravy na televízne prenosy. "Farebný prenosový voz zakúpil pre Slovenskú televíziu Slovnaft. Bratislava si tak mohla zachovať voči Prahe aspoň čiastočnú autonómnosť v rozhodovaní. Pre potreby prenosu z Vysokých Tatier bol zapožičaný záznamový farebný voz rakúskej televízie ORF, ktorý sa prepojil s naším prenosovým vozom, čo umožnilo vytvárať záznamy pre večerné reprízy prenosov a mal aj 'časovú lupu', zariadenie na spomalené opakovanie záberov, veľmi vhodné najmä pri skokoch na lyžiach," priblížil Antonič.

 

Farebné televízie boli raritou

Nasadených bolo 16 kamier a v 13 priamych prenosoch sa odvysielalo 25 hodín. Celú akciu zo strany televízie zabezpečovalo 300 technických, programových a prevádzkových pracovníkov. Zriadené boli samostatné štáby pre skoky, behy a výrobu denného spravodajstva. Farebne sa odvysielal úvodný a záverečný ceremoniál a všetky skokanské súťaže.

Prvé prenosy vo farbe však mohol sledovať málokto z vtedajších 750.000 koncesionárov, pretože farebný televízor bol raritou. Pár kusov mali počas Majstrovstiev sveta 1970 zapožičané niektoré tatranské interhotely.

 

img

Majstrovstvá sveta v lyžovaní vo Vysokých Tatrách sledovalo 100-tisíc ľudí

 

Pravidelné farebné vysielanie sa začalo až v roku 1973

"Farebné televízory ešte neboli v predaji. Štát nemal devízy na nákup farebných obrazoviek a Tesla Orava uviedla na československý trh prvý farebný televízor až v roku 1973. Pravidelné farebné vysielanie sa začalo 9. mája 1973, kedy bol vo farbe vysielaný záznam z vojenskej prehliadky v Moskve. Pri tejto príležitosti uviedli na trh prvý farebný televízor vyrábaný v Československu v Tesle Nižná na Orave," doplnil Milan Antonič. Prijímač Tesla 4401A Color sa vyrábal v rokoch 1973 – 1976.

 

Prvý priamy prenos

Popri 50. výročí prvého farebného televízneho prenosu tiež uplynulo v utorok 11. februára už 65 rokov, odkedy Československá televízia odvysielala vôbec prvý priamy prenos vo svojich dejinách. Aj v tomto prípade išlo o športové podujatie - hokejový zápas československých reprezentantov so švédskym mužstvom Leksands IF na pražskej Štvanici. Majitelia televízorov boli príjemne prekvapení, keď sa večer na obrazovkách objavil namiesto ohláseného programu titulok: "Prepíname na Zimný štadión v Prahe."

 

img

Začiatky výroby v Tesle Orava

 

"Divákom určite neprekážalo ani to, že zápas vysielali až od začiatku druhej tretiny. Československí hokejisti nad švédskymi rivalmi vyhrali 7:2. Hokejový zápas komentovali Vít Holubec a Josef Valchář a hlavným kameramanom bol Eduard Landisch," uviedol Daniel Růžička z Projektu Českej televízie pre historickú a teoretickú analýzu televíznej tvorby.

Československá televízia vtedy vysielala necelé dva roky. "Prenosové zariadenie umožňovalo prenos zo vzdialenosti desiatich kilometrov od televízneho vysielača, ktoré bolo umiestnené na Petřínskej rozhľadni. Prenosový voz vybudovali vo vtedy bežnom autobuse Škoda 706. Televízni pracovníci mali k dispozícii tri kamery so strihovým pracoviskom, réžiou a výstupnou kontrolou. Zariadenie navrhli a vyrobili vo vtedajšom Výskumnom ústave rádiokomunikácií v Prahe - Vokoviciach," doplnil Daniel Růžička.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona