Rusko opustí ISS! USA hovoria o prekvapivom rozhodnutí

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 06:05 • 2 min
Rusko opustí ISS! USA hovoria o prekvapivom rozhodnutí

WASHINGTON – Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyjadrilo poľutovanie nad „prekvapivým“ rozhodnutím Ruska opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) po roku 2024. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Je to nešťastné rozhodnutie vzhľadom na mimoriadne dôležité vedecké aktivity vykonávané na ISS, dlhoročnú cennú profesionálnu spoluprácu našich vesmírnych agentúr a predovšetkým vo svetle nedávneho predĺženia našej dohody o spolupráci v oblasti vesmírnych letov,“ vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

 


Riaditeľka projektov ISS v rámci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Robyn Gatensová predtým uviedla, že ruskí partneri o tomto zámere zatiaľ oficiálne neinformovali.

 

 

Nový riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov oznámil, že Rusko začne v najbližšej dobe budovať svoju vlastnú orbitálnu stanicu. NASA plánuje do roku 2031 vyradiť ISS z prevádzky a prejsť na spoluprácu s komerčnými vesmírnymi stanicami. Ako pripomína AFP, vesmírna spolupráca bola jednou z mála oblastí, ktoré nenarušilo politické a vojenské napätie medzi Západom a Ruskom v dôsledku vojny na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Prvý záber Webbovho teleskopu zobrazuje nový pohľad na vesmír



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona