Lipšic pripustil, že zvažuje kandidatúru na šéfa generálnej alebo špeciálnej prokuratúry

NETKY.SK • 4 September 2020, 15:54 • 2 min
Lipšic pripustil, že zvažuje kandidatúru na šéfa generálnej alebo špeciálnej prokuratúry

BRATISLAVA - Advokát a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic prvý krát pripustil, že zvažuje kandidatúru na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR alebo Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Ako sám uviedol, nad touto možnosťou uvažuje, pretože ide o jedinečnú príležitosť ako pohnúť slovenskú spravodlivosť dopredu.

 

"Nemám urobené definitívne rozhodnutie, ale zvažujem to. Zvažujem to, pretože si myslím, že v tomto čase je na Slovensku jedinečná príležitosť, možno prvýkrát za tridsať rokov, pohnúť spravodlivosť dopredu a postaviť pred spravodlivosť množstvo ľudí, ktorí si doteraz mysleli, že stoja nad zákonom," uviedol.

 

 

Už mu v tom nič nebráni

Keďže poslanci Národnej rady SR (NR SR) v stredu schválili novelu zákona o prokuratúre, aktuálne mu už nič nebráni v tom, aby sa mohol uchádzať o jednu z najlvplyvnejších funkcií v štáte a stať sa jedným z najmocnejších mužov v krajine.

 

Navrhované znenie zákona pritom vetovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá k nemu mala viacero pripomienok. Jednou z najzásadnejších bolo práve rozšírenie okruhu uchádzačov na post Špeciálneho ako aj Generálneho prokurátora o neprokurátorov. Táto zmena tak Lipšicovi otvára dvere a dáva možnosť zapojiť sa do verejného vypočutia pred ústavodárnym výborom parlamentu. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ REPORTÁŽ Súd rozhodol v prospech Kočnera a Zsuzovej. Pozrite si, ako rozsudok okomentoval Lipšic

 

Koalícia sa na mene zatiaľ nedohodla

Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie bude môcť ostať prokurátorom generálnej prokuratúry. Premiér Igor Matovič (OĽANO) deklaroval, že v koalícii nie je zatiaľ dohoda na konkrétnom mene.

 

Zároveň uviedol, že necíti snahu od žiadnej strany v koalícii pripraviť cestu konkrétnemu kandidátovi. Prezidentka už uviedla, že nový generálny prokurátor by mal byť odborne erudovaný a mal by vyslať aj jasný signál o svojej politickej nezávislosti.

 

LEXLipšic 

Opozícia zákon o prokuratúre, tak ako ho predložila vládna koalícia, kritizuje už od samého začiatku. Tvrdí, že bol na mieru ušitý práve pre Lipšica. Práve o bývalom šéfovi rezortu vnútra sa istý čas hovorilo ako o možnom nástupcovi za dosluhujúceho Dušanan Kováčika. 

 

Opozícia sa taktiež zhoduje v tom, že na prokuratúre sa nachádza množstvo kvavlitných a skúsených prokurátorov, preto nevidí dôvod, aby sa o funkciu mohli uchádzať aj právnici či advokáti. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies