Z vraždy Čongrádyho obvinili iných ľudí

NETKY.SK • 6 December 2013, 12:03 • 2 min
Z vraždy Čongrádyho obvinili iných ľudí

BRATISLAVA – Polícia potvrdila, že v prípade staršej vraždy jedného z údajných bosov podsvetia Petra Čongrádyho obvinila novú štvoricu mužov.

slovakia

left justify in out

Stíhanie proti pôvodnej skupine obvinených, medzi ktorými bol Viliam Mišenka, zastavil prokurátor špeciálnej prokuratúry. „Vychádzajúc z nových skutočností vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil štyroch mužov z trestného činu vraždy, sčasti dokonaný, sčasti v štádiu pokusu,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Podľa zistení polície si obvinený S. M. v roku 2004 u ďalšieho obvineného I. B. objednal zavraždenie Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. I. B. potom oslovil ďalších dvoch obvinených P. K. a V. S, aby vraždu spáchali. Okrem toho zabezpečil autá, komunikačnú techniku a predovšetkým strelné zbrane, teda útočné pušky. 

Po tejto príprave 9. septembra 2004 v dopoludňajších hodinách v Bratislave na Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou podľa polície dvojica P. K. a V. S zaútočila na Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. Petra Čongrádyho zasiahli do hlavy a rôznych častí tela, zraneniam na mieste podľahol. Ochrankárovi prestrelili ľavé stehno. 

Obvinených zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry 4. decembra, teda pred dvoma dňami. Jedného dolapili v Bratislave, zvyšných v okolí Žiliny. Policajti počas akcie zaistili rôzne záznamové zariadenia, pamäťové nosiče a listiny súvisiace s trestným činom. Mužom hrozí v prípade dokázania viny 12 až 15 rokov vo väzení alebo výnimočný trest. Vyšetrovateľ pripravil podnet, aby všetkých stíhali väzobne. 

O zvrate vo vyšetrovaní prvý informoval portál denníka Nový čas čas.sk s tým, že v prípade sa objavil nový svedok. Podľa čas.sk pôvodne policajti na základe výpovedí Jána K. pracovali s verziou, že motívom bola krádež peňazí z nitrianskej banky z januára 1996. Zdroj Nového Času tvrdí, že podľa nového svedka boli motívom Čongrádyho vraždy pozemky a výstavba nákupného centra na nábreží Dunaja. 

Viliama M., ktorý bol pôvodne obvinený v kauze Čongrádyho vraždy, prepustili v stredu z väzby, ale hneď ho tam zas vzali pre kauzu vraždy Jozefa Gudábu. Na margo zrušeného obvinenia v Čongrádyho vražde obhajca Viliama Mišenku poznamenal, že sa potvrdilo to, čo celý čas tvrdili. „Že môj klient nebol v čase skutku tu na Slovensku," povedal agentúre SITA obhajca Viliama M. Igor Cibula. Podľa neho kľúčový svedok polície, ktorý usvedčuje Viliama Mišenku vo všetkých kauzách, krivo vypovedal. Ako pripomína denník Nový Čas, už v marci vyšlo najavo, že Viliam Mišenka bol v čase likvidácie Čongrádyho v Číne, údajne to dokazovala pečiatka v pase a výpis z policajného systému, ktorý evidoval prekročenie hraníc. Viliama Mišenku eskortovali na Slovensko vo februári po zadržaní vo Venezuele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies