Ako spomaliť starnutie a žiť dlho a zdravo

NETKY.SK • 13 Január 2024, 09:00 • 2 min
Ako spomaliť starnutie a žiť dlho a zdravo

Podľa vedcov a odborníkov na výživu existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú naše starnutie a kvalitu života. Nie sú to len genetické predispozície, ale aj životný štýl, strava, spánok, cvičenie, sociálne vzťahy a duševné zdravie. Tieto faktory môžeme ovplyvniť našimi každodennými rozhodnutiami a návykmi, ktoré nám pomôžu spomaliť starnutie a predĺžiť si život.

slovakia

left justify in out

Starnutie je nevyhnutný proces, ktorý postihuje každého z nás. S pribúdajúcim vekom sa zhoršuje naše zdravie, funkcia orgánov, imunita, pamäť a fyzická kondícia. Niektorí ľudia sa však dokážu dožiť vysokého veku v zdraví a vitalite, zatiaľ čo iní trpia chronickými chorobami a závislosťami. Čo je teda tajomstvom dlhovekosti a ako ho môžeme dosiahnuť?

Strava je základ

Strava je základ Strava je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a starnutie. Podľa štúdií, ľudia, ktorí sa stravujú zdravo, majú nižšie riziko vzniku srdcovocievnych chorôb, cukrovky, rakoviny, Alzheimerovej choroby a iných degeneratívnych ochorení.

Zdravá strava by mala obsahovať hlavne zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, orechy, semienka, ryby, hydinu a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Naopak, treba obmedziť príjem živočíšnych bielkovín, najmä červeného a spracovaného mäsa, ktoré zvyšuje hladinu jedného z génov dlhovekosti, ktorý urýchľuje starnutie.

Rovnako treba znížiť konzumáciu cukru, soli, tukov, alkoholu a rafinovaných potravín, ktoré spôsobujú zápal, oxidáciu a glykáciu buniek.

Hýbte sa

Pohyb je liek Pohyb je ďalším kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje naše starnutie a kvalitu života. Pohyb zlepšuje našu fyzickú kondíciu, posilňuje naše svaly, kosti, kĺby, srdce, cievy, pľúca a imunitný systém. Pohyb tiež podporuje naše duševné zdravie, zvyšuje našu náladu, pamäť, pozornosť, kreativitu a znižuje stres, úzkosť a depresiu.

Pohyb navyše aktivuje sirtuíny, gény dlhovekosti, ktoré chránia naše DNA, mitochondrie a teloméry. Odporúča sa cvičiť aspoň 150 minút týždenne, pričom kombinovať aeróbne cvičenie, ako je chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie, s anaeróbnym cvičením, ako je silový tréning, jóga, pilates, tai-chi.

Zdravý spánok nadovšetko

Spánok je regenerácia Spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a starnutie. Počas spánku sa naše telo a mozog regenerujú, opravujú sa poškodené bunky, odstraňujú sa toxíny, ukladajú sa spomienky, učíme sa nové veci a udržiavame sa v rovnováhe hormóny, ktoré ovplyvňujú náš metabolizmus, chuť do jedla, náladu a imunitu.

Nedostatok spánku môže mať negatívne následky na naše zdravie, ako je zvýšené riziko obezity, cukrovky, srdcovocievnych chorôb, demencie, depresie a predčasnej smrti. Preto je dôležité dodržiavať pravidelný spánkový režim, spať aspoň sedem až deväť hodín denne, zabezpečiť si tmavú, tichú a chladnú spálňu, vyhnúť sa kofeínu, alkoholu, nikotínu, ťažkému jedlu a modrému svetlu pred spaním a vystavovať sa dennému svetlu po prebudení.

Komunita ľudí pre vaše dobro

Sociálne vzťahy sú opora Sociálne vzťahy sú ďalším dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje naše zdravie a starnutie. Ľudia, ktorí majú silné sociálne väzby s rodinou, priateľmi, susedmi, kolegami, komunitou, majú vyššiu kvalitu života, nižšie riziko chorôb, depresie, izolácie, samoty a dlhšiu dĺžku života.

Sociálne vzťahy nám poskytujú oporu, zmysel, radosť, lásku, spolupatričnosť, zdieľanie, učenie, rast a zábavu. Preto je dôležité udržiavať a rozvíjať naše sociálne kontakty, komunikovať, stretávať sa, pomáhať, spolupracovať, zapájať sa do spoločných aktivít, záujmov, koníčkov, dobrovoľníctva, členstva v organizáciách a kluboch.

Duševné zdravie

Mentálne zdravie je základ Duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické zdravie pre naše starnutie a kvalitu života. Duševné zdravie zahŕňa naše emocionálne, psychické a kognitívne aspekty, ktoré ovplyvňujú náš spôsob vnímania, myslenia, cítenia, učenia, pamätania, rozhodovania, riešenia problémov, zvládania stresu a adaptácie na zmeny.

Duševné zdravie môže byť narušené rôznymi faktormi, ako sú genetika, choroby, traumy, životné udalosti, prostredie, izolácia, samota, diskriminácia, chudoba, násilie, zneužívanie, závislosti, atď. Preto je dôležité dbať na naše duševné zdravie, rozvíjať našu sebaúctu, sebapoznanie, sebakontrolu, vyjadrenie, podporu, úspech, pomoc, ľútosť, sebaľúbosť, vzdelávanie, vývoj, sebazlepšovanie, zábavu,

Zdroje:

https://www.telomero.sk/

https://www.40plus.sk/dlhovekost-alebo-ako-nestarnut-starnutie-je-choroba-ktora-sa-da-liecit-chlad-hlad-teplo-a-pohyb-dlhovekosti-prospievaju/

https://www.forbes.sk/ako-zvratit-starnutie-s-lekarkou-babic-o-dlhovekosti-zdravi-a-prevencii-chorob/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies