VIDEO: Požiar katedrály Notre-Dame je pod kontrolou, Francúzi pamiatku obnovia

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 06:16 • 2 min
VIDEO: Požiar katedrály Notre-Dame je pod kontrolou, Francúzi pamiatku obnovia

PARÍŽ - Napriek prvotným obavám, že sa katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži nepodarí zachrániť, hasiči dostali počas noci plamene pod kontrolu.

slovakia

left justify in out

Devastačný požiar, ktorý sa v 850-ročnej katedrále rozhorel včera večer, horel viac ako osem hodín. "Požiar je úplne pod kontrolou. Je čiastočne uhasený; treba ešte zlikvidovať reziduálne ložiská ohňa," uviedol hovorca miestnych hasičov. S ničivými plameňmi bojovalo viac ako 400 hasičov, čomu sa ľudia bezmocne prizerali spoza zátarás. Náčelník parížskeho hasičského zboru Jean-Claude Gallet uviedol, že stavba katedrály bola "celkovo zachránená a zachovaná", pričom jej hlavné zvonové veže sa v jednom štádiu požiaru nachádzali v ohrození.

 

img

 

Vrchný administratívny duchovný katedrály Patrick Chauvet potvrdil, že z vnútrajška chrámu sa podarilo zachrániť tŕňovú korunu, ktorú mal údajne pred svojím ukrižovaním na hlave Ježiš Kristus, ako aj tuniku francúzskeho kráľa Ľudovíta IX. z 13. storočia. Hasiči však nedokázali včas vyniesť niekoľko veľkých obrazov.

 

 

Francúzske médiá predpokladajú, že požiar môže mať nejakú súvislosť s renovačnými prácami na streche a sanktusníku - štíhlej vežičke nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode. V rámci rekonštrukcie z chrámu odstránili bronzové sochy. Časť stavby je stále obklopená lešením.

 

img

 

Prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že kultúrna pamiatka bude zreštaurovaná. "Spoločne znovu postavíme Notre-Dame," vyhlásil. Katedrála sa vraj "vyhla najhoršiemu" vďaka práci hasičov, ktorí hodiny bojovali s plameňmi v úsilí zachrániť dve hlavné zvonové veže, fasádu a celkový skelet stavby. Macron ďalej vyhlásil, že na obnovu poškodených a zničených častí chrámu budú povolaní "tí najtalentovanejší" experti a pamiatkari.

 

 

"To, čo sa stalo dnes v noci katedrále Notre-Dame, je obrovskou tragédiou," vyhlásil 41-ročný prezident, podľa ktorého je katedrála "epicentrom nášho života" a chrámom "všetkých Francúzov" - veriacich i neveriacich. Prezident ocenil neúnavnú prácu hasičov a vyjadril sa, že spustí medzinárodnú finančnú zbierku na obnovu stavby.

 

Aj francúzsky podnikateľ a miliardár Francois-Henri Pinault už prisľúbil 100 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály. Pinault, šéf spoločnosti Kering, ktorá vlastní luxusné módne značky ako Gucci či Yves Saint Laurent, uviedol, že peniaze na "nevyhnutnú celkovú obnovu Notre-Dame" poskytne jeho investičná firma Artémis.

 

Notre-Dame patrí do Svetového dedičstva UNESCO. Nielen preto ju ročne navštívi 14 miliónov turistov. Stála pri zrode francúzskej metropoly, na jej stavbe sa podľa odborníkov začalo pracovať už v roku 1163 a trvalo to dve storočia . Korunovali tu Napoleona Bonaparteho, chrám bol svedkom francúzskej revolúcie, ktorá ho i značne poškodila, jeho zvony oznamovali aj koniec druhej svetovej vojny, pochovávali tu štátnika Charlesa de Gaullea.

 

Okrem toho sa ikonická stavba stala súčasťou deja románu svetovej literatúry "Chrám Matky Božej v Paríži" od Victora Huga z roku 1831.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies