Z Južnej Kórey deportovali Američanku, ktorá chválila Severnú Kóreu

NETKY.SK • 12 Január 2015, 06:30 • 2 min
Z Južnej Kórey deportovali Američanku, ktorá chválila Severnú Kóreu

SOUL - Američanku juhokórejského pôvodu, ktorú vyšetrovali v Južnej Kórei pre pozitívne vyhlásenia o Severnej Kórei, vyhostili do USA. Informoval o tom dnes predstaviteľ Soulu.

slovakia

left justify in out

Žena prišla do Južnej Kórei vlani ako turistka a vo verejných vystúpeniach po krajine i vo vyjadreniach na internete hovorila pozitívne o živote v Severnej Kórei. Juhokórejské médiá obvinila, že napomáhajú odcudzeniu medzi ľuďmi oboch kórejských štátov.
      

"Dostala príkaz na násilný odchod pre porušenie zákona o imigračnej kontrole a národného bezpečnostného zákona," citovala agentúra Reuters nemenovaného pracovníka ministerstva spravodlivosti. Povedal, že Šin Eun-mi odviezli na letisku a vyhostili a má zakázané vrátiť sa počas najbližších piatich rokov.
      

Šin nastúpila do lietadla v sobotu a v ten istý deň miestneho času pristála v Los Angeles, informovala tlačová agentúra Jonhap. Na letisku došlo k potýčkam medzi jej stúpencami a oponentmi.

 

Juhokórejský národný bezpečnostný zákon bol vypracovaný po rozdelení polostrova medzi dva kórejské štáty na konci druhej svetovej vojny, ešte pred Kórejskou vojnou z rokov 1950-53. Zákon výslovne zakazuje verejné chválenie severokórejského režimu. Vyhostená žena v sobotu pred novinármi vyhlásila,  že "jej lásku k domovine nemožno vyhostiť". "Budem mojej domovine želať mier a zjednotenie z diaľky, s láskou, ktorú mám pre svojich krajanov," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies