Peľová sezóna brezy sa už začala takmer na celom území Slovenska

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 12:17 • 2 min
Peľová sezóna brezy sa už začala takmer na celom území Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA - Peľová sezóna brezy sa už naplno rozbehla takmer na celom území Slovenska a peľ brezy bude aj v najbližších týždňoch najsilnejším a najvýraznejším alergénom v ovzduší. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

V úvode uplynulého týždňa dochádzalo vplyvom ochladenia a zrážkovej činnosti k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. V druhej polovici týždňa však už na väčšine územia dominoval najmä peľ brezy, ktorý dosiahol najvyššie denné koncentrácie v závere týždňa. Najvyššie denné koncentrácie namerali monitorovacie stanice v Žiline, Trnave, Bratislave a Nitre.

"Jedine v Košiciach zatiaľ peľ brezy nedosiahol alergiologicky významnú dennú koncentráciu. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ topoľa, jaseňa, javora, duba, hrabu a brestu. Peľ jelše a liesky sme zachytili len ojedinele, vo veľmi nízkych koncentráciách," priblížila Lafférsová.

Peľová sezóna brezy sa tak už naplno začala takmer na celom území Slovenska a aj v najbližších týždňoch bude peľ brezy najvýznamnejším alergénom v ovzduší. Stúpať budú aj denné koncentrácie javora, hrabu, duba a jaseňa.

"S peľom liesky a jelše sa stretneme už len ojedinele. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vo vyšších koncentráciách môžu vyskytnúť už len na severnom, strednom a časti východného Slovenska," dodala Lafférsová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ÚVZ SR, Foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies