Deň hvezdární a planetárií ponúkne cez víkend podujatia pre verejnosť

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 14:0 • 2 min
Deň hvezdární a planetárií ponúkne cez víkend podujatia pre verejnosť

Košice - Deň hvezdární a planetárií 2023 sa uskutoční počas víkendu 25. a 26. marca v rôznych slovenských astronomických inštitúciách. Podujatia pre širokú verejnosť na prelome astronomickej zimy a jari pripomínajú význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií.

slovakia

left justify in out

Na organizácii sa podieľajú Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov (SZA) a ďalšími astronomickými zariadeniami. "Témou aktuálneho ročníka Dňa hvezdární a planetárií je život a dielo významného renesančného astronóma Mikuláša Kopernika (1473 – 1543), ktorého okrúhle výročie narodenia si v tomto roku pripomíname," uviedol riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom Tomáš Dobrovodský. Návštevníci budú mať možnosť vidieť výber toho najzaujímavejšieho z astronomických programov, zažiť praktické ukážky, oboznámiť sa s výsledkami odbornej činnosti, ale aj zaujímavosťami zo zákulisia astronómie a výskumu vesmíru. Pripravené sú napríklad prednášky o Kopernikovi v Michalovciach, Astronomické zaujímavosti v Leviciach, Planetárna obrana v Banskej Bystrici, výstava fotografií Minulosť Rožňavskej hvezdárne v Rožňave, exteriérová výstava v Žiline, výstava meteoritov a vzácnych kameňov v Nitre, programy v planetáriu v Žiari nad Hronom alebo Košiciach, prehliadka historickej budovy a exponátov múzea astronómie v Hurbanove či astrorozprávky pre najmenších v Hlohovci a Humennom. "V prípade priaznivého počasia nebude na veľa miestach chýbať ani pozorovanie diania na oblohe pomocou astronomickej techniky spojené so sprievodným slovom odborných pracovníkov," priblížil predseda SZA Miloš Obert. TASR o tom informoval predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) Rudolf Gális.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona