Z eurofondov sa od roku 2007 urobilo vyše 140 projektov za 3,7 mld. eur

NETKY.SK • 29 December 2015, 13:10 • 2 min
Z eurofondov sa od roku 2007 urobilo vyše 140 projektov za 3,7 mld. eur

BRATISLAVA - Z eurofondov určených na dopravu na obdobie rokov 2007 až 2013 sa podarilo na Slovensku ukončiť viac ako 140 projektov, ktorých hodnota presiahla 3,7 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva dopravy ich aktuálne čerpanie na úrovni 98 % prakticky garantuje využitie všetkých peňazí v tomto Operačnom programe Doprava (OPD).

Peniaze z tohto programového obdobia sa pritom mohli dočerpávať ešte nasledujúce dva roky, takže končiť budú 31. decembra tohto roku. "Ministerstvo dopravy predpokladá plné, stopercentné vyčerpanie peňazí začiatkom roka 2016, kedy sa ešte zúčtujú zálohy a predfinancovanie," priblížil hovorca ministerstva Martin Kóňa.

 

Z OPD sa tak podľa rezortu dopravy napríklad postavilo 130 kilometrov (km) diaľnic a rýchlostných ciest, pribudlo 600 km nových či zmodernizovaných ciest I. triedy, zmodernizovalo sa 80 km železničných tratí.

 

Zároveň sa z týchto peňazí nakúpilo aj 61 nových regionálnych vlakov a desiatky rušňov a vozňov sa zmodernizovali. Pribudlo aj 78 nových električiek v Bratislave a v Košiciach a v hlavnom meste aj 120 nových trolejbusov. Z eurofondov sa v Bratislave tiež financovala električková trať do Petržalky cez Starý most.

 

"Diaľnicu D1 medzi Bratislavou a Košicami sme vďaka projektom OPD predĺžili o 60 kilometrov," doplnil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Cez OPD sa podľa jeho slov podarilo rozhýbať aj stavebne najnáročnejší úsek D1 pri Strečne s najdlhším diaľničným tunelom Višňové. "Rovnako sme rozostavali diaľničné spojenie D3 zo Žiliny smerom na česko-poľské hranice," opísal šéf rezortu.

 

Z hľadiska výstavby sa projekty OPD podľa ministerstva v decembri ukončili a zároveň sa plynulo pokračuje v čerpaní peňazí z nového operačného programu. Ním je Operačný program Integrovaná infraštruktúra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies