Pozor na chlad a mrazivé počasie, ovplyvňujú psychické aj fyzické zdravie

NETKY.SK • 10 Február 2019, 12:00 • 2 min
Pozor na chlad a mrazivé počasie, ovplyvňujú psychické aj fyzické zdravie

Februárové počasie nepatrí práve medzi najvľúdnejšie. Teploty obyčajne klesajú pod nulu a to nám hocikedy výrazne znepríjemňuje život. Okrem nebezpečných omrzlín dokáže mráz ovplyvniť nielen našu fyzickú schránku, ale aj tú psychickú. Ako?

slovakia

left justify in out

Horšie vidíme

 

Tuhé mrazy a studený vietor nie sú pre naše oči to najlepšie. To isté platí aj o ostrom slnečnom svetle najmä na horách, ktoré môže oči poriadne potrápiť.

 

Uistite sa preto, že vám pri zimných športoch nechýbajú špeciálne okuliare, a nezabudnite ani na klasické slnečné okuliare, ktoré vaše oči ochránia nielen pred slniečkom, ale aj zamedzia tomu, aby vám do nich niečo vletelo.

 

Spaľujeme viac kalórií

 

Výskumy jasne preukázali, že telo spaľuje viac kalórií v chladnom prostredí ako v teplom, a to bez ohľadu na to, či vykonáva fyzickú aktivitu, alebo nie. Túto skutočnosť si vedci vysvetľujú tým, že telo v zime vynakladá ďaleko viac energie aj pri bežných úlohách, aby sa zahrialo, než je tomu napríklad v iných ročných obdobiach.

 

Ak si ale myslíte, že je to výhovorka k tomu, dopriať si o knedlík navyše, potom to nie je také ružové, ako sa zdá. "Rozdiel nie je tak zásadný, aby sme na to mohli brať ohľad," hovorí klinický inštruktor internej medicíny, doktor Albert Ahn pre Huffington Post.

 

img

 

Zmenšujú sa nám prsty

 

Pozor na prstene. Pri extrémnych zmenách teplôt majú naše ruky tendenciu meniť svoju veľkosť. V lete sa nám preto často môže stať, že nám ruky opuchnú tak, že nemôžeme zložiť obľúbený prsteň, v zime je to práve naopak.

 

Chlad má totiž za následok to, že telo začne koncentrovať krvný obeh do stredu tela, a preto v končatinách dochádza k menšiemu prietoku krvi a tie sa potom "zmenšujú".

 

Zväčšuje sa pravdepodobnosť infarktu


Tento bod sa týka najmä starších ľudí a tých, ktorí majú srdcové problémy. "Pri nízkych teplotách sa telo snaží uchovať svoje vnútorné teplo, čo zvyšuje záťaž pre kardiovaskulárny systém a pre srdce," hovorí Albert Ahn.

 

Máme zlú náladu

 

Ak ste niekedy počuli pojem zimný blues, tak verte, že sa nejedná o žiadny výmysel. Chladné počasie ide zvyčajne ruka v ruke s obmedzeným príjmom denného svetla, čo má najmä u citlivejších jedincov na svedomí zhoršenú náladu, depresie či sezónne afektívne poruchu.

 

Pre zmiernenie týchto stavov doktor Ahn odporúča zaradiť do svojho životného štýlu viac cvičenia a doplniť vitamín D. Pri dlhodobých úzkostiach je potom lepšie navštíviť lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies