WHO: Epidémia eboly sa pravdepodobne zhorší, bude trvať mesiace

NETKY.SK • 8 August 2014, 12:55 • 2 min
WHO: Epidémia eboly sa pravdepodobne zhorší, bude trvať mesiace

ŽENEVA - Dosiaľ najhoršia epidémia eboly, ktorá už postihla štyri krajiny západnej Afriky, sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne zhorší, uviedol dnes predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

slovakia

left justify in out

"Je pravdepodobné, že situácia sa zhorší pred tým, než sa zlepší," povedal novinárom zástupca generálnej riaditeľky WHO pre zdravotnú bezpečnosť Keiji Fukuda. "Sme plne pripravení na to, že epidémia bude na vysokej úrovni mesiace," citovala ho agentúra Reuters.

 

WHO dnes vyhlásila v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike "núdzový stav pre verejné zdravie s medzinárodným dosahom" a vyzvala na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu.

 

Generálna riaditeľka organizácie Margaret Chanová novinárom povedala, že šírenie eboly je v súčasnosti rýchlejšie než opatrenia na jeho zastavenie, a vyzdvihla naliehavosť pomoci pre postihnuté africké krajiny s nedostatkom zdrojov na zvládnutie epidémie.

 

Fukuda predtým uviedol, že pri správnym opatreniach týkajúcich sa nakazených ľudí možno šírenie eboly zastaviť. "Nie je to záhadná choroba. Je to infekčná choroba, ktorej šíreniu možno zabrániť. Nie je to vírus, ktorý sa šíri vzruchom," zdôraznil v súvislosti s tým, že ebola sa prenáša priamym kontaktom s telesnými tekutinami.

 

Fukuda dodal, že je dôležité, aby každého pacienta s ebolou okamžite izolovali a ošetrovali a ponechali v izolácii 30 dní. "Vychádzajúc z vedeckých štúdií, ľudia, ktorí sú nakazení, sa môžu zbaviť vírusu do 30 dní," citoval ho Reuters.

 

WHO pri vyhlásení medzinárodnej pohotovosti neodporučila zákazy cestovania ani obchodovania, uviedla však, že ľudia, ktorí boli v blízkom kontakte s chorými na ebolu, by nemali cestovať do zahraničia.

 

Pre krajiny, kde sa šíri ebola, organizácia vydala sériu odporúčaní vrátane kontroly odchádzajúcich z krajiny na medzinárodných letiskách a hraničných priechodoch. Konať by sa v nich nemali ani väčšie zhromaždenia. Krajiny bez eboly by podľa WHO mali posilniť dohľad a pristupovať k podozrivým prípadom ako k naliehavým, dopĺňa agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies