Strana Smer-SD podala ďalšiu žalobu na Ústavný súd. O čo ide tentoraz?

NETKY.SK • 17 August 2021, 20:24 • 2 min
Strana Smer-SD podala ďalšiu žalobu na Ústavný súd. O čo ide tentoraz?

BRATISLAVA – Strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) podala podnet na Ústavný súd SR, v ktorom namietajú nesúlad novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia s Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol predseda strany Robert Fico na tlačovej besede, zákon umožňujúci podmieniť vstup do prevádzky akýmkoľvek potvrdením je v rozpore s Ústavou SR z troch dôvodov. 

 

Prvým dôvodom podľa Fica je, že sa zákonom narušuje trojdelenie štátnej moci, pretože sa nižšou právnou silou, teda vyhláškou, obmedzujú základné práva a slobody.

„Druhý dôvod, pre ktorý atakujeme tento zákon je, že je zjavne diskriminačný, pretože ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú mať viac práv ako ľudia, ktorí zaočkovaní nie sú. No a tretí dôvod je pomerne vážny a teoretický. Je to otázka generality práva,“ dodal Fico s tým, že žiadajú okamžité zastavenie účinnosti tohto zákona.

 



Parlament 25. júla schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných. Poslanci v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

 

Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dá možnosť zohľadniť GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení.

 

Za novelu zákona hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, žiadny poslanec sa hlasovania nezdržal.
 

Prečítajte si tiež: SMER-SD napadne novelu zákona zvýhodňujúcu zaočkovaných na Ústavnom súde SR!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies